Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 03:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2013/12/14/ge-lutfisken-en-chans/

Aptitretarna

Ge lutfisken en chans!

I dessa tider återuppväcks äldre rätter och kulinariska sedvänjor på både krogar och hem. Jag talar samtidigt om den längre trend för traditioner och mathantverk, och mer specifikt om julen, som ju är vår mest traditionsspäckade helg. Men en rätt tycks inte ha fått någon renässans – lutfisken. Det är synd och skam, anser jag som älskar den torkade, lutade, urvattnade och pocherade fisk som är så ljuvlig. Den är också unik med sen sobra smak och sitt höga PH-värde som gör en till en lisa för upprörda julmatsmagar.

Så, jag uppmanar er alla att ge lutfisken en ny chans. Varför inte på juldagen, då man kan behöva något mjukt och lent efter ett digert julbord dagen efter. Den som vill rocka till rätten kan lägga till fläsk eller bacon som många norrmän plägar göra.

Lutfisk

8 portioner

3–4 kg lutfisk

1–1 ½ msk salt

Till servering:

béchamelsås (se nedan)

kryddpeppar

svartpeppar

svensk och skånsk senap

kokta ärter eller sojabönor

1. Blötlägg fisken i ett par timmar före tillagningen.

2. Värm ugnen till 200°. Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en ugnsform eller långpanna. Strö på salt. Täck formen med bakplåtspapper eller aluminiumfolie.

3. Ställ in formen i ugnen och låt lutfisken ugnskoka i 40–50 minuter. Slå bort vätskan som bildats ungefär efter halva koktiden. Häll bort ytterligare vätska en gång till strax före serveringen.

4. Servera med vitsås (béchamelsås), kryddpeppar, svartpeppar, svensk och skånsk senap och kokta ärter eller sojabönor.

Béchamelsås

En vällagrad vitsås är inte att förakta. Ljuvlig till lutfisk med tillbehör.

 

4 portioner

5 msk smör

4 msk vetemjöl

1 liter mjölk (3 %)

1 lagerblad

2–3 kryddmått salt

vitpeppar ur kvarn lite nyriven muskotnöt

1. Värm smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och låt det

frysa i cirka 1 minut utan att det tar färg. Häll i mjölken lite

i taget och rör om hela tiden. Tillsätt lagerbladet.

2. Låt såsen sjuda under omrörning i 4 minuter. Krydda och smaka av.

Stekt fläsk i bitar

4 portioner

200 g rökt sidfläsk i bit

alternativt 200 g baconskivor

1. Skär bort svålen från fläsket och skär resten i centimetertjocka tärningar. Används baconskivor ska fläskranden inte skäras bort.

2. Stek dem i långpanna i ugn på 200 grader tills de får vacker färg.

3. Låt fettet rinna av i en nätsil över en skål. Servera de varma fläskbitarna och det varma fettet var för sig.