Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 20:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2013/12/19/tycker-ni-om-graddkola/

Aptitretarna

Tycker ni om gräddkola?

Jag är oerhört svag för kola. Särskilt hemkokt. Den gör mig besatt och jag måste ibland med extrem viljestyrka hålla mig borta från den skålen om jularna. De bästa sorterna är de som nästan är för hårda, så att de tar lite tid att få sig dem – en högst angenäm kamp. Det här är en av mina favoriter, som får lite kanelaktig smak av tillskottet av lime.

Limegräddkola

cirka 30 kolor

Kulprov är säkrare än termometer eftersom temperaturen varierar så i kastrullen. Gör så här: Droppa ett par droppar av den heta kolasmeten i kallt vatten. Dropparna ska bli runda, fasta och sega. Lita alltid på kulprovet mer än på den temperatur som din termometervisar. Både digitala och andra termometrar kan visa fel på flera grader.

Tips! Gnid in decilitermåttet med olja innan du mäter upp sirap och honung.

2 dl grädde

4 dl råsocker

1 dl ljus sirap

2 limefrukter, finrivet skal och saft av

1 msk smör

olja, till långpannan

1. Blanda grädde, socker, sirap samt saft och skal från limefrukterna i en tjockbottnad kastrull.

2. Sjud smeten utan lock cirka 20 minuter tills temperaturen är cirka 120°. Kontrollera konsistensen med kulprov när den kritiska temperaturen börjar närma sig. Rör om med en träslev under hela tillagningen. Se upp så att smeten inte bränner fast vid kanterna.

3. Ta kastrullen av värmen och rör ner smöret. Slå upp i en oljad långpanna cirka 30 x 30 cm. Låt stelna.

4. Skär upp i bitar med en vass kniv. Slå in kolorna i smörpapper eller annat snyggt papper.