Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-06 21:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2013/12/23/its-a-must/

Aptitretarna

It's a must

Jag och några god vänner, barn och vuxna, drack flera sorters julmust häromdagen. Vi kom fram till att vi måste göra det en gång till, för vi drack nog för små mängder, först vid lite större doser, vet man antagligen hur är en viss must håller i längden.

En sak vara dock klart. De två specialmuster vi avsmakade blev populära: Apotertekarnes Årsmust 2013 och Nygårda Nygårda Julmust Vintage Oak Bourbon. Båda hade intressant smaktoner som fördjupade smakupplevelsen och gjorde den längre, utan att att störa den grundläggande humle- och maltrika grundkaraktären. Det är spännande med dessa experiment. Somliga gör sig lustiga över att allt ska vara specialeditioner av allt numera, men jag tycker det är slapp kritik. Istället ser jag det som bevis på att det finns gott om kreativitet och skaparlustar i delar av livsmedelsbranschen och öppenhet och nyfikenhet hos konsumenterna. Troligtvis kommer det än fler försök de närmaste åren, och det ser jag fram emot.

Den som vill få än lite vuxnare och mer rustik smak, kan blanda julmust med lika del svagdricka. Det ger en fin alkoholfri mumma.

Mina vänner Ola och Andreas pratar förresten julmust i följande pod https://matpoden.libsyn.com/matpoden-88. Och jag var med om att testa sylta i det här programmet https://matpoden.libsyn.com/matpoden-90

God och vilsam jul önskar jag alla läsare