Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-28 20:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2013/12/27/stro-julskinkan-pa-pizzan/

Aptitretarna

Strö julskinkan på pizzan!

God fortsättning kära läsare! Inte så få här i landet har nog en bit julskinka i kylen idag. Börjar ni tröttna på julsmakerna kan er skinka lätt omvandlas till en smaskig pizza. Den gör man som en vanlig pizza, men eftersom julskinkan är salt, bör man vara försiktig med saltet. Jag minskade saltet i brödet till hälften och då blev balansen bra. Snåla inte med osten.

Julskinkspizza

Den här pizzan blir ganska tjockbottnad. Den kan båda kall- och varmjäsas. Så man kan lätt göra i ordning degen upp till åtta timmar i förväg, eller bara någon timme innan den ska lagas. En sax är nog det bästa redskapet för att dela upp pizzan när den är färdiggräddad. Och har ni andra rester är det bara att lägga till dem: bitar av ananas, oliver, grönkål (som bör förvällas för att bli tillräckligt mjuk), fetaost, färska tomater, svamp (som man kan förvälla eller förstekas lite grann om man vill för att få fram smak och mjuk konsistens).

4 portioner

60 minuter

Deg:

1/4 paket jäst (12 g)

2 dl ljummet vatten

1 tsk strösocker

1/2 tsk salt

1 msk olivolja

6 dl vetemjöl

 

Sås:

1 msk olivolja

1 gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 tsk rosmarin

1 burk krossade tomater

1 msk tomatpuré

2 tsk strösocker

1 dl vatten

1/2 tsk salt

 

Toppning:

cirka 300 g julskinka

2 dl riven ost, exempelvis cheddar

1–2 tsk torkad oregano

 

1. Blanda jäst, socker, salt, vatten och olivolja i en skål så att allt löses upp. Tillsätt mjölet lite i taget och knåda tills det blir en jämn och smidig deg. Låt stå under handduk och jäsa i cirka 30 minuter. Man kan också lösa jästen i kallt vatten, göra i ordning degen och låta den kalljäsa i kylskåp 4–8 timmar.

2. Laga under tiden till tomatsåsen. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs lök och vitlök tills bitarna mjuknat och blivit genomskinliga utan att få färg.

3. Tillsätt rosmarin och låt fräsa ytterligare någon minut. Häll i tomatkross, tomatpuré, socker och lite vatten. Låt sjuda utan lock tills såsen blivit ganska tjock och trögflytande. Salta försiktigt, eftersom ingredienserna ovanpå pizzan är så salta. Låt såsen svalna.

4. Sätt ugnen på 250-275 grader. När degen jäst, knåda den i några minuter, lägg den på en smord ugnsplåt och kavla ut den så att den täcker plåten.

5. Smeta ut tomatsåsen på pizzan. Fördela sedan toppningsgredienserna Strö över den rivna osten sist.

6. Sätt in plåten högt uppe (men inte allra högst) i ugnen när den blivit varm. Låt den bakas i 6-7 minuter. Ta ut. Strö över oregano om ni så vill. Servera.