Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 13:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2014/03/10/fladerblom-rabarber-sant/

Aptitretarna

Fläderblom + rabarber = sant

Förra veckan lagade jag mat på ett födelsekalas. Då gjorde jag en variant av krämig mördegspaj som jag aldrig provat förr. Jag gillade blandningen av rabarber och fläderblom som gav en lite mystisk och förförisk smak. De ger en föraning av sommaren, något som vi alla kan behöva just nu.

Använd bara högkvalitativ ekologisk saft. Annars är det inte värt mödan.

Rabarber- och fläderblomspaj

 

10-12 portioner

 

mördeg:

200 g normalsaltat smör

ca 4 dl siktat vetemjöl (250 g)

2 äggulor

ca 1 dl och 3 msk strösocker (125 g)

 

fyllningen:

5 dl vispgrädde

ca 2 dl och 1 msk strösocker (200 g)

1 ½ dl outspädd fläderblomssaft

1 ½ dl outspädd ekologisk rabarbersaft

färskpressad saft från 1 citron

8 äggulor

 

1. Rör smöret till mördegen mjukt. Blanda snabbt ihop smör och mjöl och forma till en degklump med en urgröpning i mitten.

2. Knäck ner äggulorna i urgröpningen och häll i sockret. Knåda ihop till en boll som plastas och läggs i kylen minst en timme.

3. Tryck ut pajen i en låg pajform, 22 centimeter i diameter. Fäst degen runt formens kanter. Klä den uttryckta degen med aluminiumfolie och fyll formen med torkade gula ärter. På så vis hindras pajens kanter från att falla ner under gräddningen.

4. Förgrädda i 200 grader varm ugn på mittersta falsen i 10–12 minuter, eller tills degen stelnar. Gör fyllningen under tiden.

5. Koka upp grädden och sockret i en kastrull och låt sjuda ett par minuter under omrörning så att sockret löser sig. Låt svalna. Häll i flädersaft, rabarbersaft och citronsaft.

6. Vispa äggen i en separat skål. Häll vätskan över äggen och rör om. Ta ut pajen från ugnen och sänk värmen till 175 grader. Häll fyllningen i pajformen.

7. Grädda cirka en timme mitt i ugnen. När fyllningen har stannat är pajen klar. Låt kallna. Skär den i bitar och ät den som den är, gärna med granatäppelkärnor – eller med vaniljglass.