Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 19:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2014/03/11/suggestiv-soppa/

Aptitretarna

Suggestiv soppa

Aigo bouido är en sydfransk soppa med mjuk och suggestiv smak, och en av mina favoriter. Låt er inte avskräckas av den stora mängden vitlök. När man kokar vitlöken blir den mycket mild och fyllig i smaken, medan det skarpa helt försvinner. Från början har jag lärt mig den ur en kokbok om fransk matlagning. Och sedan dess har jag lagat många varianter. Det här är den senaste, som jag lagade på ett gästspel i Östersund.

Vitlökssoppa med rosmarin och persilja

4-6 portioner

2 stora hela skalade vitlökar, gärna solo

3 liter hönsbuljong

2 tsk salt

2 kvistar färsk rosmarin (eller cirka 2 tsk torkad)

6 persiljestjälkar

4 äggulor

4 msk olivolja

svartpeppar ur kvarn

2 msk kallpressad rapsolja

 

1. Låt vitlök, hönsbuljong och salt koka i 30 minuter under lock.

2. Tillsätt salvia, timjan och persilja och låt sjuda ytterligare 10 minuter.

3. Sila soppan och var mycket noga med att pressa ur all vätska ur vitlöksklyftorna.

4. Knäck äggen och separera äggulorna ner i en stor bunke (äggvitorna kan sparas och användas till något annat). Häll i olivoljan droppvis och rör med en visp tills det liknar en riktigt gul majonnäs.

5. Tillsätt lite av buljongen under vispning och häll sedan i resten. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.

6. Värm soppan utan att den kokar. Häll upp i varma tallrikar. Droppa över lite kallpressad rapsolja.