Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-25 08:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2014/03/19/chipsets-olidliga-latthet/

Aptitretarna

Chipsets olidliga lätthet

Hur som helst tränger saltet bort de milda aromer av potatis som chipsen eventuellt skulle kunna ha.

Lätt saltade och lättsaltade. Här spelar det ingen roll om man skriver ihop eller ej. Betydelsen är densamma.

Däremot är påståendet ofta bedrägligt. I alla fall i snacksens värld.

Jag tog mig före att titta närmare på saken och köpte flera sorters chips som påstådda ha en lättsaltad nivå.
I samtliga fall är saltsmaken genomträngande och totaldominant. Om chips från OLW, Estrella och Svenska lantchips ska vara lättsaltade, hur skulle då de normalsaltade eller – himlen förbjude – hårdsaltade chips smaka?

Jag skulle kunna tänka mig att detta vore rimligt om chips var en traditionell produkt med låt säga ett par hundra år på nacken. I det gamla bondesamhället var folkets kost ofta riktigt salt, särskilt sovlet – som ofta utgjordes av saltsill eller salt fläsk. Men å andra sidan åt man inte så stora mängder av protein, utan fick hålla till godo med bukfylla, som ofta hade lägre salthalt.

Men snacks i denna form är ju relativt nya företeelser.

De konspiratoriska skulle kunna se en sammansvärjning, mellan snacksbolag och läskföretag. För mycket salt leder till törs som leder till överkonsumtion av vätska – exempelvis läsk. Och läsken i sig är inte heller riktigt törstsläckande, eftersom socker också leder till törst. Hur som helst tränger saltet bort de milda aromer av potatis som chipsen eventuellt skulle kunna ha.

Det är väl illa nog att producera översalta ätligheter, men måste man toppa det med uppenbart felaktiga benämningar på förpackningarna? Lätt saltade? Lättsaltade? Knappast!