Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-13 09:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2014/03/27/sherry-musslor-sant/

Aptitretarna

Sherry + musslor = sant

Jag letade fram det här gamla receptet som verkar ger musslorna en mjuk och förfinad smak.

Häromdagen drack jag ett glas Palo Cortado, alltså den där speciella sherryn som spontanuppstår under produktionen. Jag älskar sherry, något som bland annat beror på lärospån från Bengt-Göran Kronstam och en ljuvlig semester på ljusets kust i Spanien. Jag letade fram det här gamla receptet som verkar ger musslorna en mjuk och förfinad smak.

Musslor i sherry och paprikasås

2 portioner

 

1 kg blåmusslor

2 dl olivolja

1 stor gul lök eller 2 små, finhackade

6 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk paprikapulver

2 dl manzanilla-sherry

5 dl fiskbuljong

1. Lägg musslorna i en skål och skölj dem i kallt vatten. Ta bort skägget från skalöppningen och skrapa bort annan oönskad smuts. Häll av vattnet och skaka om skålen. De musslor som inte öppnat sig skall slängas.

2. Fräs lök och vitlök tillsammans med paprikapulver tills det mjuknat något. Lägg i musslor, sherry och fiskbuljong och ge ett så snabbt uppkok som möjligt under lock och sjud därefter. När musslorna öppnat sig är det klart (de som inte öppnat sig kan kasseras, även om denna utrensning möjligen är en faktoid http://www.faktoider.nu/musslor.html).

3. Smaka av soppan med salt och citronjuice och servera med ett gott bröd.