Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-02 10:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2014/03/29/egen-lask-ar-grejen/

Aptitretarna

Egen läsk är grejen

Till och med läsksugna barn har accepterat dessa alternativ, så jag rekommenderar att ni provar.

En vän till mig påminde mig om att man kan göra egen läsk. Han brukar eget bubbelvatten i sin sodastream och blanda med ekologisk saft. Jag provade just rabarberläsk och det slår ju lätt kommersiella läskeblask. Hemligheten är förstås att råvaran i grunden är smakrik och naturlig.
Man rör helt enkelt ner lite oblandad ekologisk saft i bubbelvatten. Se till att saften har stått i kylen.

Själv brukar jag ta en tredjedel av någon god juice och blanda med kolsyrat vatten. Det blir så smakrikt och känns mildare för magen än ren juice. Kolsyran gör att drycken inte alls måste vara lika söt som de sedvanliga läskerna.

Till och med läsksugna barn har accepterat dessa alternativ, så jag rekommenderar att ni provar.

Det ges i dagarna ut en jättefin bok som tangerar detta ämne. Det är Tove Nilssons Soda, lemonad och snacks. Ett utmärkt och inspirerande erk, men jag får återkomma när jag läst den lite mer noga.