Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-16 09:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2014/04/26/sluring-pa-skradmjol/

Aptitretarna

Sluring på skrädmjöl

Rätta artikel

En vän började prata om sluring. Hur man egentligen lagade till det.

Jag trodde i min enfald att han talade om soppan från Hälsingland med omnejd som också kallas för tisdagssoppa och kokas på korngryn, rimmat fläsk, rimmad oxbringa och rotsaker, ofta med en gammaldags smak av kryddpeppar.

Men det var det inte. Han tänkte på stekpannerätten sluring, en rätt som bland annat ätits i Härjedalen, Dalarna och Värmland. Varianterna är otaliga. Ofta steker man rimmat fläsk (förr torrsaltat mycket fast så kallat amerikafläsk) i tärningar. Sedan steker man en tjock bladning av mjöl och vatten i stekflottet. När kakan är genomgräddad (i pannan över eld eller i ugn) är den färdig äts med fläsket. I många recept låter man stektärningarna vara kvar i pannan och bli en del av den tjocka pannkakan. I Värmland kallas rätten för kolbullar.

Det här är ett recept som jag knåpat ihop efter att ha rådfrågat erfaret folk. Skrädmjöl är havre som blötläggs, rostas och sedan mals. Kan vara svårt att få tag på. Men är en riktig delikatess bland mjölsorter. Känner någon till andra versioner av sluring så vore det kul att få veta hur de lagas.

Sluring

 

1 portion

 

100 g rimmat fläsk i skivor

 

smet:

3 dl kallt vatten

3 dl vetemjöl + 1 dl skrädmjöl eller grovt rågmjöl

(eller 4 dl vetemjöl eller 2 dl vetemjöl + 2 dl grahamsmjöl)

1-2 krm tsk salt

 

tillbehör:

rårörda lingon eller lingonsylt

ljus sirap

 

1. Vispa ihop smeten av vatten, mjöl och salt i en bunke. Låt gärna stå och svälla i en halvtimme i rumstemperatur.

2. Skär fläsket i tärningar (cirka ½ cm) och bryn i lite smör i några minuter under omrörning.

3. Häll på smeten, sänk värmen till medelgod och låt sluringen grädda långsamt. När den börjar stelna, vänd på den (kanske med hjälp av en tallrik) och grädda även på andra sidan. Upprepa receptet om ni är fler som äter.

4. Servera med lingon och eventuellt ljus sirap. Lingondricka eller ljus lager passar utmärkt till.