Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 20:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2014/05/18/spenat-under-korearesa/

Aptitretarna

Spenat under Korearesa

Just nu är jag på en matresa i Korea. Denna gång bland annat till landets andra stad, Busan, där man är kända både för fantastiska skaldjur och fiskar samt en särskild fläsksoppa samt getkött.

Jag får återkomma med mer intryck framöver, men så länga vill jag ge ett enkelt recept på en vanlig sidorätt, en banchan, som ställs fram till snart sagt varje måltid här, till exempel när det ska grillas vid bordet. Särskilt god blir den vid den här tiden på året när man kan få tag på frilandsodlad spenat i knippe.

 

Koreansk spenatsallad – Chamnamul saengchae

 

400 g färsk spenat

2 liter vatten + 1 tsk salt

eventuellt ½ tsk mycket finhackad färsk röd chili

 

dressing:

½ tsk soja

½ tsk salt

1 tsk finhackad salladslök

½ tsk finhackad vitlök

½ msk sesamfrön

2 tsk sesamolja

 

1. Se över spenaten och skölj den noga.

2. Koka upp vattnet med saltet. Lägg i spenaten och låt stormkoka i 2 minuter.

3. Häll bort vattnet och skölj spenaten kall i ett durkslag. Låt spenaten rinna av och ligga och torka lite på hushållspapper.

4. Blanda alla ingredienser till såsen.

5. Blanda sås och spenat noga och lägg upp i en liten skål. Strö eventuellt över lite mycket finhackad färsk röd chili. Servera som sidorätt till koreansk mat eller vad som helst grillat.