Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 16:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2014/05/21/kott-fisk-sant/

Aptitretarna

Kött + fisk = sant

Trots den generellt ökade kunskapen om mat här i landet, skyggar många ännu för att blanda kött och fisk. Det är ju rena löjan att det vara konstigt. Och jag hoppas att allt fler provar. Till exempel insjöfisk, som abborre och gös, går mycket väl ihop med fläsk och fylliga smaker av svamp och rött vin. Vårsvampen är här så finner ni några musseroner eller toppmurklor går dessa utmärkt att använda till den här rätten. Annars går det förstås bra med odlat.

Abborre, svamp & fläsk

4 portioner:

600 g skinnfri abborrfilé eller gösfilé

1/2 dl finhackad persilja

salt

svartpeppar ur kvarn

fläsk- och svampsås:

300 g vild svamp

200 g helt rimmat fläsk (så fast som möjligt)

1 tsk tomatpuré

1 msk smör

1 msk vetemjöl

1 dl fylligt rött vin utan ektoner

1/2 liter oxbuljong

1/2 tsk torkad rosmarin

salt

svartpeppar ur kvarn

till servering:

kokt potatis (eller pressad)

1. Dela de champinjoner som är stora. Skär fläsket i tärningar på 1/2 centimeter.

2. Smörfräs svamp och fläsk i en stor stekpanna eller stekgryta tills alltsammans fått fin färg. Sätt till tomatpuré och fräs lite till. Salta och peppar.

3. Pudra över vetemjölet och rör om. Häll på rödvinet och buljongen. Strö i rosmarin. Låt sjuda utan lock i cirka 5 minuter under omrörning. Smaka såsen av med salt och peppar och späd eventuellt med lite vatten om den kokat ihop för mycket. Håll varm.

4. Salta och peppra abborrfiléerna på båda sidorna och stek dem på hög värme i smör. När de är genomstekta, strö över persiljan.

5. Häll på svamp- och fläskröran på ett fat och placera abborrfiléerna ovanpå. Servera med kokt potatis eller pressad potatis.