Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 05:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2014/05/21/ostburgare-pa-ragbrod/

APTITRETARNA

Burgarmacka på rågbröd

Hur rött man vill ha köttet är en smaksak (jag tycker så illa när folk sätter upp generella regler för sådant). Jag föredrar i det här sammanhanget endast en lite kärna av rosa inuti.

Under sommaren händer det att det blir picknick eller knytkalas och mat ska fraktas och ätas på plats. Då är de här ostburgarmackorna är inte dumma, bara man inte gör dem alltför långt i förväg – då riskerar de att bli sunkiga.  Om man vill kan man servera ketchup, senap och majonnäs till. Fungerar även bra som utflyktsmat. Hur rött man vill ha köttet är en smaksak (jag tycker så illa när folk sätter upp generella regler för sådant). Jag föredrar i det här sammanhanget endast en lite kärna av rosa inuti.

Ostburgarsandwich

6 portioner

färs:

900 g färskmalen nötfärs

cirka 1 salt

svartpeppar ur kvarn

1 msk Dijonsenap

 

tillbehör:

6 portionsrågbröd eller formbröd

1-2 gula lökar

1 hel saltgurka

cirka 100 g ost

12 blad romansallad

smör att bre med

 

1. Blanda färs, salt, svartpeppar och senap tills färsen är en aning smetig. Lägg den i en fyrkantig form och platta till färsen så den blir jämn. Men den kniv eller en stekspade, dela upp färsen i 12 rutor.

2. Gör i ordning tillbehören: dela rågbröden på mitten, skala och skiva löken och lägg den i kallt vatten, skiva gurkan, skär osten i ganska tjocka skivor. Dela salladen till blad.

3. Grilla eller stek burgarna cirka 1 ½ minut på varje sida. Ställ undan och låt svalna. De ska få en fin yta och gärna vara lite rosa inuti.

4. Bre bröden med smör och montera smörgåsarna – med bröd, kött, lök, gurka, ost och sallad Slå in dem i smörgåspapper och ta med på utflykt.