Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-19 20:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2014/05/26/koreansk-notkottsgryta/

APTITRETARNA

Koreansk nötköttsgryta

Efter min senaste resa i Sydkorea har min fäbless för den koreanska maten bara blivit starkare. Det är jag inte ensam om. Allt fler kollegor inom matbranschen – kockar, matjournalister och andra – reser dit har jag märkt.

Efter min senaste resa i Sydkorea har min fäbless för den koreanska maten bara blivit starkare. Det är jag inte ensam om. Allt fler kollegor inom matbranschen – kockar, matjournalister och andra – reser dit har jag märkt.

Inte är det konstigt eftersom maten är så chosefri och rättfram, men samtidigt sammansatt och spännande. Det här är en hemmaversion av ett slags gryta. Bokkeum görs oftare på bläckfisk eller griskött. Men den här egna versionen på nötkött har blivit en favorit för mig och mina söner. Den kan ätas med ris eller nudlar, och även som ett slags wrap inslagen i salladsblad, till exempel romansallad.

 

Gouchojang-pasta (liksom den tunnare såsen), den härliga fermenterade chiligeggan från Korea, säljs i de flesta stora matbutiker numera.

 

Beef bokkeum

6 portioner

 

900 innanlår av nöt

1 lök

 

marinad:

2 tsk soja

2 msk gouchojang-pasta

2 msk svartpeppar

2 tsk strösocker

1 tsk rödvinsvinäger eller risvinäger (kan uteslutas)

2 msk tunnskivade salladslökar

1msk finhackad vitlök

1 tsk finhackad ingefära

4 tsk sesamolja

tillbehör: ris eller nudlar + krispiga salladsblad + kimchi

 

1. Blanda alla ingredienserna till marinaden noga i en skål.

2. Skär köttet i tunna strimlor (skär mot köttets fibrer). Skär löken i skivor.

3. Marinera strimlorna i marinaden i en halvtimme.

4. Ta upp köttet ur marinaden och skär i rikligt med olja i omgångar. Snabbstek även löken i oljan. Ös bort fettet efter varje stekomgång.
5. Blanda det stekta köttet med marinaden i en kastrull och låt puttra i 5 minuter. Smaka av och servera.