Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-18 21:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2014/05/27/en-gammal-pannkaka-med-blabar/

APTITRETARNA

En gammal pannkaka med blåbär

I den legendariska matboken »Svensk Allmogekost« (1904) berättar etnologen Nils Keyland om en typ av lite grövre blåbärspannkaka.

Än är det inte dags, men lite senare i sommar kommer blåbären. Jag slog lite i en gammal bok och utvecklade följande bondska recept. Det blev smaskigt och robust. Men rätten ska ätas på en gång, annars blir den lite förr stabbig.

Blåbärspannkaka från 1800-talet

I den legendariska matboken »Svensk Allmogekost« (1904) berättar etnologen Nils Keyland om en typ av lite grövre blåbärspannkaka. ”Odon- och blåbärspannkaka. Man arbetar ihop en tjock deg av rågmjöl och vatten, kavlar ut den i två kakor och lägger dem på varandra med bär emellan. Litet sirup eller socker på bären, om man så har”. Och så steks de förstås. Jag har gjort en modern version av rätten.

4 dubbelbröd

 

3 dl vetemjöl

3 dl grovt rågmjöl

3 ½-4 dl vatten

4 dl kylda blåbär

1 dl sirap

50 g smör

1. Blanda vetemjöl, rågmjöl och vatten i en bunke. Knåda degen till en åtta kakor. Blir degen för lös, ta lite mer vetemjöl.

2. Strö bär och ringla sirap över hälften av bröden och lägg resten av bröden över, så att det blir fyra dubbelbröd.

2. Grädda dessa i stekpanna genom att steka på båda sidorna tills bröden får fin gyllene färg. Pensla eventuellt med smör och servera på en gång.