Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 07:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/mediebloggen/2009/02/18/ebbe-the-movie-alla-var-dar-1689/

Mediebloggen

Ebbe The Movie – Alla var där

Var på smygpremiär av Ebbe The Movie på Filmhuset igår kväll. Och halva Stockholms medieelit var där. Filmen är producerad av Acne Film med stöd från SVT. Och tidningen Fokus var på plats med Anders Isakssons Ebbe-bok som lockbete till potentiella prenumeranter.
Bland gästerna syntes allt från Leif Pagrotsky till Lena Mellin och SR:s förra vd Kerstin Brunnberg.
Hälsade på Peter Benson, Martin Ahlqvist, Åke Ortmark och Resumes Claes de Faire som mumsade snittar med moderaternas Per Schlingmann. Satte mig sedan i biosalongen en bit framför Lars Ohly och rakt bakom finansmannen Robert Weil.
Dokumentären är fängslande. Och ämnet är tacksamt. Ebbe Carlssons livsöde överträffar ju även den mest påhittiga Liza Marklund story. Det är fascinerande och mycket underhållande att se klipp från 80-talet varvas med nya intervjuer med Ingvar Carlsson, Anna Greta Leijon, Mårten Pame, Leif GW Persson, Jan Guillou, mfl.
Som min DN-kollega Mats Carlbom påpekade innehåller den inga direkta nyheter. Men man blir ändå lite trollbunden, särskilt om man var för ung för att förstå händelserna när det begav sig. Hur kunde en bokförläggare på Bonnier få tillgång till polisbilar och livvakt och genomföra en privatfinansierad Palmeutredning?


Regissören och producenten. Karin af Klintberg och Britta Lübeck framför filmaffischen för Ebbe The Movie. Filmen visas på Zita i slutet av februari, i SVT i april och släpps som dvd till sommaren.