Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mediebloggen

Surfa You Tube med fjärrkontrollen

Google fortsätter att flytta sin videoklippsajt You Tube allt närmare tv:n. Det hela började redan i januari med en nerbantad version, YouTube.com/TV, som var fri från kommentarer och scrollfunktioner. Men den fungerade bara i spelkonsoler som Playstation 2, Nintendo Wii, etc.

Igår lanserades den nya tv-versionen YouTube.com/XL. Och det är tydligt att man vill bygga vidare på ambitionen att ta över tv-apparaten. Enligt en artikel i New York Times fungerar den nya tjänsten med alla bläddrare som kan kopplas til en tv, från spelkonsol till persondator. Läs hela artikeln här.

You Tube XL utmärker sig då den kan styras antingen via ett tangentbord eller med hjälp av en speciell fjärkontroll. Tjänsten lanserades endast några veckor efter de amerikanska tv-bolagens gemensamma sajt Hulu lanserade en webbapplikation som kan styras via fjärkontroll.

Klipp där Söderling retar Nadal, från nya You Tube XL.

Det lär dröja innan vi kan se hela tv-program på You Tube. Men Google uppges förhandla med innehållsleverantörer om rättighetsfrågorna. Google betalade 13 miljarder kronor (1,65 miljarder dollar) i aktier för You Tube 2006. Nu vill man göra sajten till en reklamfinansierad tv-plattform för hela världen.