Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-27 10:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/mediebloggen/2009/06/24/protesterna-i-iran-genombrott-for-medborgarfotosajt-3951/

Mediebloggen

Protesterna i Iran - genombrott för medborgarfotosajt

Bevakningen av gatuprotesterna i Iran ser ut att bli ett nytt genombrott för samarbetet mellan gammalmedia och nätets medborgarfotografer. I veckan har bland annat New York Times publicerat bilder från Iran på sin förstasida som förmedlats via Demotix, ett nätverk för medborgarfotografer.

Fotosajten är en blandning mellan socialt nätverk och bildbyrå. Man jobbar genom att etablera kontakter med medborgarjournalister världen över och förmedla deras bilder till stora nyhetsorganisationer. Se Demotix bevakning av protesterna i Iran här.

Se nyhetsbyrån Reuters reportage om Demotix här:

En viktig fördel med Demotix är att fotografernas identitet verifieras när de registrerar sig på sajten. Enligt Demotix operativa chef Jonathan Tepper innebär detta att fotograferna kan hålla ett öga på varandra, vilket innebär att eventuella snedsteg rensas ut. Fotograferna kan dock skydda sina namn utåt, med hjälp av "anonymiserings"-tjänsten TOR. Läs mer om detta i en artikel i The Guardian här.

New York Times tycks ta medborgarfotografering på allvar. Via en länk som just nu ligger väl synlig på förstasidan av deras nyhetssajt ber New York Times läsarna att skicka in sina egna bilder av protesterna.