Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 10:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/mediebloggen/2009/07/13/new-york-times-vill-ta-betalt-pa-natet-4247/

Mediebloggen

New York Times vill ta betalt på nätet

Ska morgontidningen New York Times starta en betaltrend på nätet? Enligt uppgifter till rivalen Financial Times överväger prestigetidningen att införa en "betalvägg" inom kort. Ett beslut ska fattas inom tre till fyra veckor, skriver tidningen. Tanken är att prenumeranter ska betala 30 dollar om året (240 kronor) för åtkomst medan övriga läsare betalar 60 dollar (480 kronor). Läs mer om detta i The Guardian eller Financial Times.

Fram till nu har främst affärsinriktade tidningar som just Financial Times och Wall Street Journal lyckats ta betalt på nätet. Men mediemogulen Rupert Murdoch lovade redan i maj att "den nuvarande interneteran snart är över". Än så länge är det fortfarande gratis att läsa hans tidningar The Times, The Sun och News of the World på nätet. Men vem vet. Förändring kanske är på gång. 

I Sverige finns ännu inga betalrykten. Här är det istället gratistidningarna som fått problem. Bonniertidningen City har i praktiken lagts ned som nyhetstidning. Och på Stenbeckägda Metro varvar nedskärningar med chefsavhopp.

Personligen tror jag folk är redo att betala för nyheter på nätet i Sverige. Men inte till var och en av tidningarna. Det orkar man inte. Om Bonnier och Schibsted gaddade ihop och begärde 500 kronor om året för tillgång till DN.se, SvD.se, Aftonbladet.se, Expressen.se, DI.se mm. tror jag folk skulle göra det. Man skulle även kunna erbjuda rabatter till de som vill fylla i långa formulär och ta emot riktad reklam. 

Det känns inte superkul att betala för nyheter på nätet. Men om intäkterna från papperstidningar fortsätter att dala kanske det blir nödvändigt.