Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 17:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/mediebloggen/2009/07/24/ap-jagar-pirater-pa-natet-4274/

Mediebloggen

AP jagar pirater på nätet

Trots sitt fina avtal med Google fortsätter nyhetsbyrån AP att jaga pirater på webben. Nu ska man stödja ett system som följer upp och registrerar hur AP:s nyhetstexter, bilder och videoklipp används på nätet. Läs mer om detta i The Guardian här.

Sist AP var ute och vevade i frågan var i april då man sa att man inte längre kunde "stå och se på" medan sajter stal deras nyheter. Nu gör man alltså allvar av detta hot.

Systemet fungerar genom att nyheterna etiketteras och spåras på nätet. Detta så kallade nyhetsregister ska omfatta journalistik från nyhetsbyrån AP samt alla dess 6700 medlemmar, varav många lokaltidningar. AP betalar för nyhetsregistret och driver det fram till slutet av 2010. Sedan är tanken att systemet, som omfattar olika betalningstjänster, ska klara sig med egna medel.

Det nya systemet utmanar delvis sökjätten Google som många nyhetsredaktioner ser som fiende nummer ett. Samtidigt ska man minnas att både AP och franska AFP har lukrativa avtal med Google.

Kan AP tjäna pengar på detta? Tveksamt. Men det är deras skyldighet mot medlemmarna att göra något. Trots allt prat om att det inte går att stoppa det "fria flödet av information på nätet" är det omöjligt att föreställa sig en framtid utan några som helst upphovsrättsliga skydd. Det måste gå att hindra sajter som kopierar rakt av från nyhetsbyråer, tidningar och andra nyhetsredaktioner. Även om det inte går att stoppa helt.