Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-20 14:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/mediebloggen/2009/09/25/unga-tjejer-zappar-bort-anna-anka-4828/

MEDIEBLOGGEN

Unga tjejer zappar bort Anna Anka

Vad är grejen med Anna Anka? Hur kommer det sig att hon helt har dominerat svensk media två veckor i rad?

Okej okej, jag fattar att hon väcker känslor. Hon är svensk. Och hon lever ett slags lyxliv i Hollywood, något många av oss drömmer om. Det är klart att man hajar till när hon baktalar sin städerska framför tv-kamerorna. Eller säger att kvinnor ska "ställa upp" och ge sin man oralsex varje morgon.

Klipp från Anna Ankas framträdanden i TV3:s Hollywoodfruar.

Men alvarligt talat? Hur kan denna hemmafru orsaka en sådan debatt? I ett visst skikt av Hollywood är hennes liv fullt normalt. Förmögna föredettingar vars existens reducerats till ett slags ytligt tonårsliv. So what?

Trodde vi inte att svenska kvinnor kunde gifta sig med rika äldre män i Hollywood? Trodde vi inte att de kunde vara slängda i käften, gilla att provocera och få uppmärksamhet? Har vi inte redan sett denna karaktär i dussintals såpor a la Big Brother? Vad är så himla nytt med Anna Anka?

Sanningen är att hajpen säger betydligt mer om Sverige än om Anna Anka, Hollywood eller jämställdheten mellan kvinnor och män i västvärlden. Kanske visar uppmärksamheten att vi svenskar - många av oss - fortfarande suktas av Hollywood och "den amerikanska drömmen" så pass mycket att vi är redo att ta en medelmåtta som Anna Anka på allvar. Och sedan förfasas vi av det hon säger. Av vilken dålig förebild hon är för unga kvinnor.

Ironin i det hela är att unga tjejer verkar bry sig lagom om Anna Anka. Bland tv-publiken är Hollywoodfruar lika populär bland kvinnor 25-39 år som bland kvinnor 40-59 år. Drygt 20 procent av dessa grupper såg förra avsnittet. Motsvarande andel bland tjejer 15-24 år var endast 9 procent. Det är lägre än snittet för hela landet! Till och med kvinnor över 60 år tittar på Hollywoodfruar i betydligt högre utsträckning - 13,5 procent såg förra avsnittet enligt mediemätningsföretaget MMS.

Varför är det såhär? Jag tror äldre kvinnor tar Anna Anka på allt för stort allvar. Som om hon vore en ambassadör från framtiden. Unga tjejer ser fru Anka som den småroliga seriefigur hon är.

Läs mer här eller kolla in siffrorna nedan:

MMS "ratingsiffror" som visar hur stor del av den kvinnliga befolkningen som såg det andra avsnittet av Hollywoodfruar i måndags den 21 september:
15-24 år: 9,2%
25-39 år: 21,1%
40-59 år: 20,5%
60-99 år: 13,5%
Källa: MMS