Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-16 05:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/mediebloggen/2009/11/04/facebooks-anvandare-allt-aldre-5235/

MEDIEBLOGGEN

Facebooks användare allt äldre

Sociala medier fortsätter att växa i ett rasande tempo. Enligt interna dokument som läckt ut från Twitter tror sig mikrobloggsajten ha 25 miljoner användare vid årsskiftet och hela 100 miljoner användare vid slutet av 2010.

Facebook hade i september 300 miljoner användare, varav 2,7 miljoner i Sverige. Det är en fördubbling mot samma period i fjol.

Var finns tillväxten? Det är främst äldre användare som tillkommer. I alla fall när det gäller Facebook. Enligt en rapport från Princeton som citeras i brittiska The Guardian är medianåldern för en Facebook-användare 33 år idag. Det kan jämföras med en genomsnittlig ålder på 26 år så sent som i maj 2008. Den enorma skillnaden talar sitt tydliga språk. Allt fler mammor och pappor är inne på Facebook och blir "vänner" med sina vuxna barn.

Hos konkurrenterna går trenden sakta i motsatt riktning. Twitters snittålder är 31, vilket är oförändrat det senaste året. Och på det sociala nätverket Myspace är den typiske användaren 26 år, vilket kan jämföras med 27 år i maj 2008. Det professionella nätverket Linkedin har idag en snittålder på 39 år, ner från 40 år.

Får jag gissa tror jag att den genomsnittliga användaren av Twitter kommer att stiga rejält det närmaste året. Twitter är mycket användbart för den som i sin yrkesroll vill punktmarkera vissa personer, bloggare eller tidningsredaktioner....

---

Drygt en av två svenskar kollar tv på nätet, enligt Mediavisions senaste kvartalsrapport. Läs mina artiklar om detta här och här.