Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 22:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/mediebloggen/2009/12/11/artiondets-latlistor-lyft-for-spotify-5586/

Mediebloggen

Årtiondets låtlistor - lyft för Spotify

Nyår är topplistornas förlovade tid, inte minst i musikbranschen. Den brittiska musiktidningen NME redan listat de 50 bästa låtarna från 2009. Och den amerikanska konkurrenten Roling Stone har rankat de 100 bästa låtarna från det senaste årtiondet. Det finns givetvis oräkneliga exempel. Och det är kul läsning. Men det är ännu roligare lyssning.

Och var kan man lyssna på dessa topplistor? Just det, på musiktjänsten Spotify. Nyår kan bli lite av ett genombrott för dessa spellistor, som visserligen redan är populära. Istället för att bråka om vilka låtar som ska gå varma på nyårsfesten kommer man tjafsa om vilken topplista som ska spelas på Spotify. Det är ju så enkelt. Man behöver inte ladda ner något - bara klicka på en länk.

Mary J. Blidges "Family Affair" kvalar in på Roling Stones "Årtiondets topp 100"-lista.

Jag tror att spellistor kommer att betyda allt mer för den svenska musiktjänsten. Tänk bara alla varumärken som vill uttrycka sig med hjälp av musik. Jag ser framför mig hur trendiga modeföretag, bilmärken och lokala nattklubbar betalar för att få sina spellistor synliga på Spotifys sajt. På sikt kan det bli ett annonsformat vi alla tar för givet.

Om du har Spotify kan du kolla in NME:s topplista här och Roling Stones topplista här.