Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fahl på festival

Första lyssningen, deltävling 4

Okej, då kör vi då?

Charlotte Perrelli – ”The girl”. Hm. Tydliga ”jag-vill-vara-modern”-komplex här alltså. Rihanna-stamningen (uh-uh-uh) och hårt komprimerad produktion. Fast med ”Mama mia”-piano helt plötsligt. Och tonartshöjning. Jag vet inte? Jämför man med ”Hero” är det här ju… Ja, det är ju mycket mindre av en låt-låt, om ni förstår vad jag menar. Mycket svårt att sia om hur denna kommer funka.

OPA – ”Allting blir bra igen”. Aaaaaaaaargh dör av obehag redan efter en halv vers. Det är alltså grekiskt ”sväng” med svensk vistext och ganska dålig sång som försöker vara lite ”rivig” i vissa partier. Gillar ej detta alls. Vill aldrig mer höra det, faktiskt. Vill aldrig mer höra det, äta souvlaki, eller över huvud taget tänka på landet Grekland. Det är eventuellt bland de tio sämsta låtarna som någonsin tävlat i Melodifestivalen, någonsin.

Dynazty – ”Land of broken dreams”. Det här är alltså Peter Stormares små protegeer, de som var mellanakt förra året, ”helt apropå ingenting” var det ju samma år som Stormare var sketchman om ni minns. De gör skamlös hårrock (sic). Ptja, catchy, tänker jag? Gissar att de tänker maxa med pyrot också? Kanske kan funka. Wooooh-woooh refräng, falsett, osv.

Lotta Engberg & Christer Sjögren – ”Don’t let me down”. Det här är ju rätt härligt. Tänk ”Love boat”-signaturen, fast med mogna svenneikoner i stället för skeppsgossar. Mycket, mycket dansbandssvängigt, kommer att ”buggas” en hel del till det här ute i stugorna. Och Christer Sjögrens röst är magnifik som vanligt.

Hanna Lindblad – ”Goosebumps”. Den här har Linda Sundblad varit med och skrivit, och det hörs, lite samma härliga girlie vibb som hennes låt förra året. Söt låt, med maffig produktion på refrängen. Om den har nåt att göra med slutstriden beror helt och hållet på vad hon gör med låten, men jag är försiktigt positiv.

Axel Algmark – ”Kyss mig”. ÅH HERREGUD. Om Håkan Hellström aldrig börjat göra musik hade vi visserligen varit utan några magiska låtar, men frågan är om det inte hade varit värt det för att slippa denna fasansfulla ripoff. Faktum är att jag inte tror att jag kan förlåta Håkan Hellström för det här.

Lisa Miskovsky – ”Why start a fire”. Hmm. Detta är en snygg medelhög-rotation-på-P3-låt. Med rätt komplicerade tonartsbyten mitt i verserna. ”Running up that hill”-syntslingan som snygg blinkning. Och jättefina trumfills. Men typ utan refräng? Spontan reaktion: chanslös i tävlingen.

Danny Saucedo – ”Amazing”. Ok, ni som följde mig förra året vet att jag tycker att Danny blev fucking bestulen på segern och att det borde varit hans jävla tripp till ESC i Düsseldorf. Försökte till och med trumma upp en stödstorm för Danny på Twitter med hashtaggen #dannydorf. Fortfarande minibitter för detta! Men nu, mina vänner, har han en ännu mer smashing låt. Så fruktansvärt hittig! Älskar den redan efter en halv lyssning! Den har även break där man redan nu VET att Danny kommer visa upp dansskills/bländvita sneakers/kroppsbyggaröverarmar.

Såååååå. Försiktig första gissning då? Danny, Lotta & Christer, Dynazty… och sedan förmodligen Perrelli, i toppfyran. Utmanare: Hanna Lindblad. STORA disclaimers dock. Inte sett numren/hört dem sjunga live/osv osv.

Personliga favoriter? DANNY, Miskovsky. Hanna Lindblad, lite. Och Lotta & Christer på något sjukt sätt.