Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 21:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/melodifestivalen2012/2012/03/09/snart-genrep/

Fahl på festival

Snart genrep!

Men först - tack alla som chattade med mig förut idag! Det var jätteroligt!

Det är säkert tre gånger så många journalister på plats nu inför finalen än det varit under deltävlingarna, och pressrummet är fullsmockat. Nere i Globen är det full rulle med schlagercoverband osv. Detta genrep är megaviktigt för artisterna, det är nämligen dessa bandade framträdanden som den internationella juryn bedömer och poängsätter.

Huruvida den internationella juryn verkligen, när allt kommer omkring, kommer att kunna avgöra tävlingen är dock högst tveksamt. Om Loreen verkligen har det stora försprång alla tror att hon har, så kommer juryrösterna inte att spela någon roll. Tittarnas röster fördelas ju procentuellt, så om, säg, 50 procent av rösterna går till Loreen så får hon 50 procent av poängsumman. Men juryrösterna fördelas enligt gamla modellen, med 12p, 10p, osv. Vilket betyder att de kommer att spridas ut över startfältet mer.

Jaja, lite komplicerat kanske, men ungefär så är det. Det är bara om tittarna röstar förhållandevis jämnt mellan två eller flera artister som juryerna kommer att avgöra.

Jag kilar strax ner till arenan, kommer att blogga löpande under genrepet som vanligt.