Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 07:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/melodifestivalen2013/2013/01/30/forstalyssningen/

Fahl på festival

Första lyssningen Karlskrona!

Hanna Fahl
Rätta artikel

Okej hörrni - nu drar det igång på riktigt! Har nu anlänt Karlskrona, checkat in på hotellet, ätit två riskakor (ostsmak) och travat bort som en duktig hob till artisthotellet och konferensrummet där veckans åtta låtar ska spelas upp för pressen.

Det man får höra i kväll är alltså de inspelade versionerna av låtarna, så det kan vara rätt svårt att bedöma hur de kommer att låta live. Man har ju t ex ingen aning om hur bra folk sjunger. Så ta mina omdömen med en nypa salt här va.

1. David Lindgren - "Skyline"

Okej, i första versen låter det här oerhört likt Dannys "Amazing". Med en lite mindre effektiv refräng, även om den har "whoo whooo"-körer. Och haha... alltså breaket (där David Lindgren (inte jättevild gissning) kommer att breakdansa) är i princip identiskt med "Amazing"-breaket. Men okej, det är klassiskt pumpigt light-housemafia som kommer sitta fint på Friskis-gympan. Och om David Lindgren öser på med den mysiga kamrers-karisman, så ser jag ingen anledning till att det här inte ska fungera.

2. Cookies N Beans - "Burning flags"

Mjuk och snäll P4-pop med lätt (lätt!) countrytouch och mollverser. Det här är inte min påse, och det är väldigt svårt att bedöma om de kommer att få stråkarna (snygga!) i refrängerna att lyfta och bli sådär pampiga som man känner att de vill. Men jag lutar åt att det här är för lamt för att funka.

3. Jay-Jay Johansson - "Paris"

Det är lite väl klyschigt, när han liksom brister ut i olika väluttalade franska platsnamn och så vidare, och hela grejen att denne universums största frankofil gör en låt som heter... "Paris"... är ju extremförutsägbart i sig. Men jag älskar den här fluffiga tassiga ljudbilden. Kan inte motstå. Och jag är extremt svag för Johanssons veka röst. Har såklart inte en chans i världen att gå vidare, det vet man redan nu, men det är fint.

4. Mary N'diaye - "Gosa"

Äe alltså det går bara inte att komma undan med samlagseufemismen "gosa". Det enda som varit värre är om hon hade sjungit "busa". "Vi ska gosa till vår sång"? Verkligen? VERKLIGEN? Musikaliskt är det plastigt etnosväng med mycket trummor och barnrefräng. Men vill vi verkligen att våra barn ska gå omkring och sjunga om att "gosa"? Är det verkligen vad Sverige år 2013 ska behöva stå ut med? Tänk på det nu innan ni ger mobilerna till ungarna och låter tv:n stå på för att gå och "vuxengosa" i fred på lördag. TÄNK PÅ DET.

5. Eric Gadd - "Vi kommer aldrig att förlora

Okej det här låter oväntat bra tycker jag! Radiopopsmäktigt med en liten touch av Salem Al Fakirs "Keep on walking". Ställer mig lite frågande till att refrängerna låter så himla hetsiga, känner att låten hade vunnit på att dra ner några bpm.

6. YOHIO - "Heartbreak hotel"

En väldigt slätstruken låt. Känns som en helt vanlig dussinrockschlager plockad ur högen. Men det här känns helt poänglöst att försöka bedöma innan man ser numret. Älskar YOHIO som koncept och hoppas han gör en mäktig scenshow. Men om det här ska lyckas kommer det att bygga helt på hans karisma och inte på låtsnickeriet.

7. Anna Järvinen - "Porslin"

Superlågmält producerat med mycket reverb, stilfullt och minimalistiskt med gitarrplock och stråkar, och ja, jättefint. Som en Sonja Åkesson-inspirerad klassisk svensk visa, och Järvinen har en röst som klarar att bära upp det här utan att det ska bli pekoral. Det här känns spontant som en av veckans stora favoriter.

8. Michael Feiner & Caisa

Hahaha, här kör vi på med saxofonriffet redan från sekund ett! Och sedan en rivig sångröst och ett aerobicsbeat. Det är nästan lite synd att SVT lagt ut låttexterna på sajten, för annars hade jag gissat att refrängen gick "we're still kids, wishing on the SingStar" och det hade ju varit extremt roligt. Överlag är låten helt skamlöst och ganska daterat producerad. Vågar man hoppas på att någon ska mimspela saxofonbitarna på scenen? Vet inte riktigt vad jag ska säga om detta, kanske kan bli en Andra chansen. Okej nu har jag lyssnat en andra gång och... hahahahaha det här kan fan gå hela vägen till finalen.

Så... om vi ska försöka oss på en första, väldigt preliminär tippning... Järvinen och Lindgren till final, och så står det mellan Feiner&Caisa, YOHIO, och möjligen Cookies N Beans till Andra chansen? (Vill inte HELT räkna ut Gadd heller.)