Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 23:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/melodifestivalen2013/2013/05/17/i-dag-tycker-jag-att-vi-tanker-lite-extra-pa-det-har/

Fahl på festival

I dag tycker jag att vi tänker lite extra på det här.

Hälften av dem som är homo-, bi- eller transsexuella inom EU har blivit diskriminerade eller trakasserade det senaste året.

Det är så lätt hänt att vi klappar oss själva på huvudet och tror att allt är löst - herregud, vi har tillåtit samkönade äktenskap i... hela fyra år!?! - men detta är verkligheten vi lever i. Detta är det Europa som under Eurovisionveckan samlas under parollen "We are one". Folk hotas, trakasseras och diskrimineras för sin identitet. Det är skamligt.

Tänk på detta lite extra i dag. Tänk lite extra på det när ni tittar på Eurovision Song Contest i morgon också. Tänk på att Ryssland just förbjudit "homosexuell propaganda" under de närmsta 100 åren. Tänk på hur anti-gay-lagstiftningar sprider sig i Europa. Tänk på det, särskilt innan ni häver ur er något ignorant spydigt om hur hen-debatten är tramsig eller om hur det är ett lyxproblem att vilja ha ett könsneutralt omklädningsrum på skolan. Det är fan inget att raljera över, det är verklighet och trakasserier och hot, för så oerhört många människor som bara vill ha samma rättigheter som alla andra! Även i Sverige!

Och så kan vi alla låta oss inspireras lite av en av science fiction-televisionens allra största: George Takei. Jag älskar honom gränslöst.