Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-04 10:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/melodifestivalen2014/2014/03/05/startordningsanalys/

Fahl på festival

Startordningsanalys

Startordningen i finalen har vi inte analyserat ännu! Detta är alltid festligt att gräva ned sig i.

Det är Christer Björkman som bestämmer den. Det gör han så snart alla låtar är färdiga, finalstartordningen blev alltså offentlig i lördags natt efter Andra chansen. Huruvida startordning verkligen betyder något låter jag vara osagt. Jag vet inte. Kanske betyder den mest "detta tycker Christer Björkman ska vinna". Och så handlar det naturligtvis om att sprida de spektakulära scenshowerna jämnt, att få blandning bland genrer, osv.

Några saker är åtminstone omedelbart uppenbara.

- Ace Wilder har fått ett drömstartnummer. Myten och legenden säger att det är bäst att gå ut som nummer tio i finalen. Sant är åtminstone att favoriterna ofta placeras där. The Ark 2007, Malena Ernman 2009 och Eric Saade 2011 har vunnit från en tiondeplats. Värt att notera! Ingen som haft sista startnumret har kommit sämre än trea sedan 2002, utom Petra Nielsen som blev fyra 2004.

- Anton Ewald inleder. Det är också en favoritplacering. Afro-Dite 2002, Fame 2003, Martin Stenmarck 2005 och Charlotte Perrelli 2008 har vunnit efter att ha haft startnummer 1 i finalen.

- Sanna Nielsen har också fått en bra plats, nummer åtta mellan Panteoz och Yohio som väl ingen tror är med och slåss i toppen.

- Helena Paparizou har en okej placering. Hon kommer efter barnfavoriten Linus Svenning, vilket väl inte är helt perfekt, och efter henne kommer barnfavoriten Yohio. Men hon kommer att sticka ut proffsigt mellan dem.

- Oscar Zia är den det är mest synd om, han är placerad direkt efter Alcazars glittrande megadiskobollsshow och hans boybandpastisch lär drunkna lite.