Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fahl på festival

Röstningsordningen!

Den är här!

Såhär funkar det: jurygrupperna i alla länderna tittade på gårdagens repetition och avlämnade sina röster i går kväll. Därfter använder EBU och ORF en algoritm för att ta fram ordningen som rösterna ska läsas upp i under kvällens program. Den utgår alltså från juryrösterna, och meningen är att behålla spänningen så länge det går – den vill alltså hålla resultatet så jämnt som möjligt i början av röstavlämningen.

Ergo: det går att analysera sönder den här röstningsordningen.

I princip kan man ju utgå ifrån att de jurygrupper som avlägger rösterna sist, har satt vinnaren högt. Vinnaren kommer alltså att dra ifrån i slutet. Allra sist i ordningen kommer Island, Cypern och Norge – vilket man kan tolka som positivt för Sverige! De nordiska länderna brukar ju sätta Sverige högt. Men det är också länder som kan tänkas rösta på till exempel Belgien eller Estland.

Sent i listan har vi också bland annat Litauen och Nederländerna, också länder som kan tänkas sätta Sverige, Belgien, Estland högt.

Italien ligger dock sent – de brukar inte ge Sverige poäng. (De var det enda landet som gav Loreen en nolla!)

Gah. Vad tror ni? Jag tycker nog att det ser försiktigt bra ut för oss?

Men sen är det viktigt att komma ihåg att juryerna bara delar ut hälften av poängen. Tittarrösterna kan slå åt helt andra håll!