Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fahl på festival

Poängfunderingar…

Alla poängen uppdelade på enskilda jurymedlemmar och telefonröstsiffrorna är offentliga sedan förra året – det är för att det ska bli svårare att fuska. Man kan hitta alltihop här.

Jag har inte hunnit gå igenom allt i detalj – men några saker sticker ut.

– Sverige vann tack vare jurygrupperna. Tittarna hade Italien som favorit.

– Två jurygrupper har diskvalificerats – Makedonien och Montenegro. Det finns ingen info om varför än, och deras borträknade juryröster har inte lagts ut. Men om man ska gissa, så… Förra året diskades Georgiens jury, och det var för att alla jurymedlemmar hade röstat exakt likadant. Det är inte tillåtet att gå ihop i grupp, alla ska rösta enskilt och individuellt. (Förra året var det också ganska tydligt att andra jurygrupper gjort samma sak, men skött det lite snyggare och spritt poängen pyttelite.) Det kommer förmodligen mer information om det här framöver, när EBU hunnit diskutera saken.

– Jag är fascinerad av Litauens nolla till Ryssland. I kombination med Monika Linkytė & Vaidas Baumilas scenshow, som inkluderade två samkönade kyssar – de har också pratat på presskonferenserna om hur de vill visa att Litauen är på väg mot ett öppnare samhälle. Sammantaget känns det väldigt politiskt, men jag kan inte sätta fingret på exakt vilka mekanismer det är som spelar in här. En generell tolkning är väl att Litauen tydligt markerar att de vill västerut kulturellt, in i Västeuropa.