Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 19:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/melodifestivalen2017/2017/02/01/appen-yay-or-nay/

Fahl på festival

Appen - yay or nay?

Rätta artikel

(Bild: SVT)

Nu är det två år sedan SVT släppte appen, detta vägskäl i svensk schlagerhistoria, denna Molly Pettersson Hammars bane, denna omdebatterade styggelse/vackra skapelse.

En sak är säker - när den lanserades var den inte färdig utan en extremt slarvigt och hafsigt hopslängd produkt. Förra året var den dock funktionell, och i år har man lagt till ytterligare lite nya funktioner, och jodå, nu funkar den väl förhoppningsvis som den ska.

Men jag är trots allt inte säker på att jag tycker om den. Det här inlägget på Pierres Schlager tycker jag var väldigt tydligt och upplysande om problemen med hur röstningen funkar nu. Kort sammanfattat: i och med att alla med app kan rösta gratis och lägga upp till fem röster på varje bidrag, så smetas tittarrösterna ut väldigt mycket över startfältet. Det skiljer helt enkelt inte lika mycket mellan bäst och sämst, som det hade gjort om tittarna bara hade (betal-)telefonröster att lägga. Det är lite tråkigt i sig, men det stora problemet är i finalen, där konsekvensen blir att jurygrupperna får väldigt stor makt eftersom deras poäng fördelas annorlunda.

(Dessutom det här med det fula lilla rosa hjärtat som ska "pulsera" i nederkanten av tv-rutan - för det första är det töntigt, för det andra är det rätt lätt att se vem som kommer att vinna, särskilt i duellerna i Andra chansen. GE MIG TILLBAKA SPÄNNINGEN!)

Jag har hela tiden tyckt att det här "hjärtröstandet" är rätt fånigt konstruerat och ointuitivt, och att det enklaste och bästa vore om man helt enkelt gav tittarna ett antal röster att fördela över startfältet. Säg, 10. Då fick man själv välja om man ville ge alla till sin favorit, eller dela dem på tre, eller hur man ville göra.

Vad tycker ni?