Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 15:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/melodifestivalen2017/2017/02/03/genrep-deltavling-1/

Fahl på festival

Genrep deltävling 1!

Rätta artikel

Då är vi igång! (Jag uppdaterar det här blogginlägget löpande - så hit that refrehsknapp ofta om du följer i realtid.)

Vi börjar med recap av förra året och sedan får vi: programledartrion Hasse, David och Clara ståendes ute på catwalken i publiken. Hasse och David i kostym - Clara i beige- sen rycks såklart säckvävsklänningen av och avslöjar litet glitterfodral. Stabilt intro får man säga, de kändes rätt trygga och bra!

Så blir det shownummer, massor av dansare, hela trion sjunger. Uppfattar inte riktigt texten nu, men nåt med tacos och vilken blir den största skandalen och refrängen går (skojar ej) "mello - MELLO, mello - MELLOMELLO". Haha okej det var väl ändå det SLAPPASTE? Förutom att låttexten verkar vara skriven av några slumpmässigt utvalda femåringar var det en okej öppning tycker jag, lite rörigt men det sitter nog bättre i morgon.

Litet Trumpskämt om publikstorlekar - I lol'd!

Så är vi igång med artisterna - först ut Boris René. Han är ruskigt snygg i röd sidenjacka, sjunger super, det är liksom absolut inget fel på detta (och bonuspoäng för dansarna som är grymma) (och slutbilden där han står i ljuspelare är supersnygg), men så extremt lättförglömligt och ospännande. Det gör sitt jobb som inledningslåt - men inte så mycket mer än det.

Adrijana nu! Så mysigt när hon pratar om hur starstruck hon blev av att träffa Loreen i det förbandade vykortet <3. Tror mer och mer att Adrijana kommer miniskrälla sig till en Andra chansenplats - nästan alla jag pratar med, oavsett smak, gillar detta, otippat nog. Älskar hennes styling, lilla slinkiga t-shirten/klänningen, ballerinorna...

Sen blir det paus för Claras videoblogg - liten sketch med postöppnande Hasse Andersson som väl var godkänd.

Dags för Dinah Nah! Haha, det här är så SKAMLÖST trashigt, den blå nyansen på scenkläderna är verkligen fruktansvärd, glitterstrumpbyxorna... att hon ligger ner och RAPPAR och jag inte hatar henne för det? Älskar ändå att detta är med, den kommer verkligen inte att vinna, ryker nog redan i kväll, men den kommer att sitta som en smäck på Euroclub i Kiev i maj.

De Vet Du! Det är verkligen en riktigt rövig ursäkt till låt det här. Jag gissar att de har tillräckligt många fans för att det ska funka hyfsat, och det är onekligen barnvänligt med stor bil på scenen och färgglatt och så, men man kommer liksom bara så långt utan en bra låt? Andra chansen känns nog rimligt.

Så har vi Charlotte Perrelli. Låt oss glömma att det här någonsin hänt när lördagen är över, pakt? Kan tänka mig en sån "Eternal sunshine"-procedur för att liksom radera ut minnet och byta ut det mot en raffig Charlotte som proffs-äger scenen 2008? Åh, jag FATTAR vad hon vill och känner liksom att jag ömmar lite för henne, och hon sjunger jättebra verkligen, men kunde inte någon ha sett till att hon fick en riktig text åtminstone?

Näst sist ut - Ace Wilder! Åh, den här blir verkligen bättre för varje gång! Pastellfärgerna är så fina, refrängen så otroligt hittig, jag köper liksom till och med den fåniga texten om att dansa med vargar. Skulle inte skämmas för att åka med detta till Kiev, känner jag plötsligt? Vore ganska kul? Inte helt omöjligt?

Så till slut - NANO. Åh, nu har de fått till ljuset och bildproduktionen ordentligt - scenen nästan helt i mörker i första versen, bara ljus på hans ansikte - och så explosion av guld när trummorna smattrar igång i refrängen. Den här låten utklassar verkligen resten - den känns liksom tio gånger större än allt annat? Hoppas hoppas hoppas detta funkar, min enda invändning är att han är sjukt dålig på att titta i kameran - mycket kisande och slutna ögon - och det måste han nog få till innan i morgon, minst ett par gånger måste man liksom få kontakt med artisten för att det inte ska kännas för distanserat?

Hasse Andersson är årets greenroomreporter - applåderar verkligen att de valt honom och inte Clara som redan gjort det en gång - men let's face it, Hasse kanske inte är VÄRLDENS bästa komiker/intervjuare?

Och så blir det nummer från Göteborgs danskompani, snyggt och så, men verkligen inte nyskapande som Melodifestivalmellanakt.

Sista mellanakten - Hasse Anderssons förflutna som medlem i Queensbösk i bandad sketch med Per Sinding Larsen som speaker - fniss! Och så kör han "Änglahund" som "Hellhound" ihop med Mustasch på scenen, och det var väl ärligt talat bättre som koncept än som genomförande för det låter verkligen förjävligt, haha, men A- i betyg för tanken!

OKEJ, ska vi sammanfatta lite då? Låtarna? Jag måste ju alltid tippa redan innan genrepet för att hinna få med det i lördagens tidning, och ibland (ganska ofta) ångrar jag mig lite när jag ser låtarna i sin rätta inramning. Men den här gången känner jag att jag är helt nöjd med min tippning. Ace Wilder och Nano känns verkligen överlägset bäst - jag hoppas/tror/hoppas att Adrijana kan överraska med en Andra chansenplats, och jag tror fortfarande att De Vet Du har tillräckligt många appvana fans för att klamra sig kvar. Om någon skulle utmana tror jag faktiskt på Dinah Nah.

Programledarinsatsen? Okej, det slår kanske inte GNISTOR om trion, men jag är imponerad av hur säkra de känns. Superavslappnade och trygga, har inte varit orolig en sekund. Most valuable player: CLARA. Hon är superbra! Varmt tydligt tryggt tilltal, kan improviseringsrädda situationen när Hasse säger fel, hon är toppen! Hasse är den som känns lite skakig då och då och fipplar med manuskorten, men inget katastrofalt. Överlag är det ett småmysigt program utan någon vidare edge - men så kan det väl få vara ett år då och då?

Tycker dock att ambitionsnivån på mellanakter osv är väl slapp. Som sagt - den där "kul" låttexten till shownumret, känns hopslängd på en kvart. Danskompani i kroppsstrumpor, ärligt talat, är det inte standardlösning 1A när man har några minuter över i en Melodifestival? Hasse/Mustaschgrejen var det enda som flög, den var ganska kul, men tycker man kan begära lite mer?

Men generellt hyfsat nöjd med dessa 90 minuterna underhållnings-tv - främst för att det är ett KUL startfält, spretigt och med både ett par riktiga höjdpunkter och några rikta lågvattenmärken och en liten skopa crazy. Ska bli så kul att höra vad ni tycker i morgon!