Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 13:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/melodifestivalen2017/2017/02/17/genrep-deltavling-3-vaxjo/

Fahl på festival

Genrep deltävling 3 - Växjö!

Okej hörrni, då kör vi genrepsblogg då! Oklart jämntjockt startfält den här veckan, kommer det att bli skräll-läge? Nyfiken på programmet också, förra veckan räddade ju David Lindgren showen med sitt hitsmedley. (Plus: hur ska det gå med bingot?) Jag bloggar i det här inlägget löpande under kvällen så refresha sidan då och då om du kollar i realtid.

Då var vi igång! Efter recapen av förra veckans show så är det dags för programledarna att göra entré. Har älskat Claras styling hittills, men ikväll kändes det lite off? Inte bästa färgen (grönguldbrun) på henne, och lite... ondskefull fläta? Aja hon kan iofs ha på sig vad som helst och vara snygg. Kostymer på Hasse och David som vanligt. Så blir det collage från tittarfilmer som leder in i en öppnningsakt om... att sitta i soffan och titta på Melodifestivalen, medan dansare gör "cool" dans i bomberjackor. Refrängen går så här: "Vi passar på att göra tusen saker. Det är det vi gör det vi gör medan vi tittar på mello". Ännu ett självrefererande nummer om att titta på Melodifestivalen alltså, även denna gång helt utan humor eller finess? Det är fullkomligt obegripligt? Vad ÄR detta? Någon har fått betalt för att hitta på det här? Mina uppriktiga kondoleanser till programledarna som får stå och fronta den här dyngan. (Enda positiva med öppningsakten: David breakdansar lite så vi har chans på byxsprickarkryss i bingot - vilket skulle innebära full rad och BINGO!)

Därefter vevar vi om skämtet om Davids pappakropp en gång till, vilket är fantasilöst men förståeligt, antar jag, eftersom det var förra veckans enda riktiga garv i arenan.

Jaja nu glömmer vi det - dags för första låten! Robin Bengtsson sjunger en låt från sin ungdom som heter "Dear Penis" i vykortet, väldigt endearing ändå! Och ooooj vad mycket säkrare han är jämfört med första repen, inledningen där han och dansarna går i en korridor upp på scenen funkar skitbra nu, och rullbandskoreografin sitter också som en smäck. (Dock att GP:s reporter som sitter bredvid mig just sade: "Jag får DressMann-känsla" och haha ja det ligger nåt i det...) Men jodå, det här borde vara kvällens enda riktigt självklara finalist!

Krista Siegfrids näst på tur! Jag måste säga att hon VERKLIGEN jobbar hårt för att få det här att flyga. Kalejdoskopeffekterna är rätt snygga, hon dansar bra, sjunger bra, låten är egentligen inte heller helt tokig... Men det är nåt med det som bara inte håller ihop ordentligt...

Anton Hagman nu! Ugggh vad det här är svårbedömt. Han är supersöt, låten är trallig och låter som saker låter i radio, på ett generiskt rätt tråkigt sätt. (Men hur smart är det av honom att sjunga lite på en Shawn Mendes-låt i vykort när han låter EX-AKT som falska Shawn Mendes?) Jag vet verkligen inte. Har tippat det här som femma, men det skulle verkligen lika gärna kunna halvskrälla till Andra chansen och jag skulle inte trilla av stolen om det på nåt märkligt sätt tog sig till final heller.

Sen blir det förbandad sketch från Claras videodagbok. Tycker de här bandade sketcherna funkar helt okej ändå, jämfört med annat innehåll, även om det är RIKTIGT fantasilöst med ännu en (två tre fyrahundra tre miljoner) Christer Björkman-cameos. Den här veckan handlar det om musikaler, när folk brister ut i spontan sång i vardagen. Det var lite fniss i arenan!

Jasmine Kara nu! Visuellt är det här numret verkligen bländande, allt är dränkt i klarrött.

Oj! Nu bröts låten mitt i! Backtracket dog och Jasmine blev stående mitt i en fras mitt på scenen. Undrar verkligen vad som hände, katastrof om det händer i direktsändning ju.

Men Jasmine får köra om från början och publiken är sjukt glad och generös här i arenan - klappar med från första takten. Mysigt! I alla fall. Låten är inte min favorit, riktigt uppenbara Sia-stölder på ett lite FÖR uppenbart sätt, och lilla edm-partiet efter refrängerna är verkligen onödigt. Men som sagt, det är sjukt snyggt, hon sjunger bra, tror det här kommer gå rätt bra? Andra chansen!

Owe Thörnqvists vykort är sjukt trivsamt med gamla klipp från förr och kommer nog håva in några röster åt honom! Ännu ett rejält svårtippat bidrag. Det flyter liksom bredvid/ovanpå allting. Owe sjunger imponerande bra fortfarande, spelar munspel som en gud, men det är ju så... boogie? Doatjejer med käck dans och svängande på höfterna och ja. Publiken i arenan jublar. Men nej, jag kan ändå inte tro att det här tar sig vidare?

Bella & Filippa! Tycker fortfarande det här är sååå mysigt. Fräng fräng på gitarrerna, knyck knyck med gitarrerna, vind i de långa håren, en riktigt catchy refräng om korsfästelse... Jag hoppas det här skräller, vore kul ändå? Nåt lite annat än danspopproffspop i finalen?

Sist ut - FO&O. Hårdkoreograferad gammeldags pojkbandsshow - mossigt, absolut, men de har åtminstone en hiss som de åker upp på över publiken och de dansar bra och har en hel del fans... Jag har tippat dem till Andra chansen, men det blir nog kanske final ändå?

Mellanaktsdags! Clara Henry är i fokus den här veckan, och gör en grej ihop med Tess och Lina i Alcazar - "Not a sinner nor a saint" med ny text riktad till tonårstjejer, det är glitterkroppsstrumpa och dansare med discokulor på huvudena - det här var fint tycker jag! Fluffig discofeminism om att få lika lön och pension! Varmt och snällt och kul. Heja Clara! <3

Sen blir det lite Claras vlogg, och sen pratar Clara med Tess och Lina och de får säga till tonårstjejer att inte ta någon skit. David får sköta greenroomsnacket den här veckan. Greenroom har funkat högst sådär i år tycker jag - mest tom utfyllnad. Den här veckan försöker de åtminstone göra nåt annat - David får sjunga "Shout it out" med "ny spexig text" (fan att jag inte hade den i bingorutan!).

Ja vad säger ni, sammanfattning då? Står nog fast vid min topp-fyra ändå: Robin Bengtsson överlägsen vinnare, sedan är de övriga tre Jasmine Kara, Bella & Filippa och FO&O. Men hur de fördelar sig är fortfarande lite oklart... Tror det är hejdå till Krista Siegfrids och jag TROR det är hejdå till Owe Thörnqvist, och att Anton Hagman hamnar femma...

Ja hörrni - då är det bara att invänta resultatet i publikundersökningen, ska bli spännande! Det var generellt väldigt peppad genrepspublik. De som fick köra två gånger (lottades som vinnare) var Anton Hagman och Robin Bengtsson, vilket man ska minnas kan påverka lite grand.