Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 11:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/melodifestivalen2017/2017/02/24/genrep-deltavling-4/

Fahl på festival

Genrep deltävling 4!

Rätta artikel

Då kör vi genrep deltävling 4 då - kommer publiken att vara med på Loreentåget? Blir det Wiktoria som gör henne sällskap till final? Jag livebloggar genrepet i det här inlägget, så den som läser i realtid får uppdatera sidan ofta. Är ni redo? Jag är redo!

Den här veckan börjar vi med förbandat inslag - David Lindgren är på hemmaplan i Skellefteå och gör nån sorts "musikvideo" om sina hemkvarter. Skotrar och dialektskämt och hockeylag och nakenbad i isvak... Vet ni - det här är inte geninivå på NÅGOT sätt, hade nog tyckt det var kass ett bättre år, men tycker faktiskt ändå det funkar bättre än de tidigare veckornas fullkomliga katastrofer till öppningsnummer.

Clara har underbar silverklänning, David har grön sammetskavaj, Hasse kör svart. Och ja - vi får en slo-mo av Davids kindkyssattack på Robin Bengtsson i greenroom förra veckan.

Jon Henrik Fjällgren är först ut! Låt oss säga det i kör: GUIL-TY PLEA-SURE! Den här refrängen och tonartshöjningen är riktigt skamligt cheesy, men damn alltså, är ändå lite svag för den har fantasyjojken? Haha, det kommer till och med lite gåshud när refrängen drar igång? Och ljuset här är fantastiskt, måste sägas om och om igen hur SVT:s ljus är fullkomlig världsklass.

Alice härnäst! Vet inte varför det här känns lite meh för mig. Låten är snygg egentligen, även om (icke-)refrängen inte riktigt lever upp till stickets löften. (Börjar tycka att SVT överanvänder grafik i bildprodden dock, känns som typ hälften av numren kör den grejen och Alice också.)

Dags för Claras vlogg-inslag, den här gången med tema vem är kändast av programledartrion.

Les Gordons nu. Känner att jag var lite onödigt hård mot dessa i bloggen i går - det är egentligen en helt habil liten gitarrpoplåt, och jag måste säga att det verkligen behövs lite band i Melodifestivalen bland alla unga ex-"Idol"-soloartister. Så! Kul att de är med, faktiskt. Men någon chans att ta sig vidare har de inte.

Wiktoria då. Tveksam till det här med den väldigt bokstavliga sängen på scenen, men låten är verkligen ruskigt effektiv och Wiktoria supersäker (falsetten i slutet - proffs!) och charmig. Tror verkligen det här borde bli veckans tvåa, och hyfsad placering i finalen också om den nu väl tar sig dit.

Axel Schylströms tur nu. Sångröst - grym. Låt - nej, den här har motsatsen till vuxit, vad säger man, krympt? för mig de senaste dagarna sedan jag hörde den. Tycker den är för käck. Tycker numret är för hetsigt också, känns lite överkoreograferat. Har tippat honom till Andra chansen, och jo, det blir ju antingen han eller Alice, lite hugget som stucket vilken av dem.

Sara Varga och Juha Mulari näst sist ut. Stylingen här är verkligen obegriplig - är det meningen att det ska se ut som att Sara Varga har brudklänning? Och Juha Mulari matchar det med jeans och väst? Det här är väldigt sömnigt, ej min grej, och jag tror det är hopplöst borta ur tävlingen. Men vad vet jag. Det kanske går igenom rutan och folk tycker det är "innerligt"?

Och så till slut: Loreen. Det här är, jag kan inte slita blicken från det. Det är fullkomligt fängslande. Det är i 3D och allt annat i 2D. Så fruktansvärt imponerad. Säger nog inget mer om detta nu, vill veta vad ni tycker i morgon.

Så sketch - Nisti Sterk som... kemtvättsinnehavare? Som pratar om att tvätta artisternas kläder med "kul brytning"? Ummm.

Och så får Hasse köra en låt med Kvinnaböske band och Wilmer X-Nisse Hellberg. Ptja, det är ju Hasse när Hasse gör vad Hasse ska, så det funkar väl okej.

David Lindgren får köra greenroom - gud vad han har vuxit senaste veckorna? Från ganska stel och intetsägande vecka ett, till superduktig.

Dags för en sammanfattande tippning då! Vet ni, jag blev nervös i kväll, det kändes inte alls som att arenapubliken hajade Loreen utan barnfamiljerna satt mest som frågetecken i glitterhattarna och fjäderboorna. Men nu står jag banne mig mitt kast för Loreen MÅSTE vinna den här deltävlingen och så måste det väl ändå bli Wiktoria som tvåa. Eller MÖJLIGEN Jon Henrik Fjällgren. Men han blir nog trea. Och så Axel Schylström som fyra. Eller Alice. Men hon blir nog femma. Och så Les Gordons och Sara Varga & Juha Mulari i botten. Så säger vi!

Veckans Most Valuable Player bland programledarna - David Lindgren. Som sagt - han känns så otroligt mycket mer avslappnad nu än i de första programmen. Årets Most Valuable Player i produktionen - LJUSET. Vem som nu är geniet där. Så mycket snyggt ljus i år!

Innehåll och manus - nej men alltså det är faktiskt under all kritik, generellt. Sketcherna om kemtvätten var otroligt dåliga, hörde inte ett enda fniss i arenan. Hasse & Nisse Hellberg... i ett annat sammanhang där resten av programmet var kul, hade det funkat. Lite skönt att Hasse får göra något han kan i stället för att bli utsatt för fyrahundrafemtiotusen skämt om att han är gammal och gaggig.

Ja hörrni - det var veckans fredagsrep, det! Nu ska Fahl på festival invänta publikundersökningen nervöst (undrar om Loreen bombar hos arenapubliken...). Vi hörs igen när den kommit! Puss!