Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fahl på festival

Genrep – finalen!

Då kör vi då! Jag rapporterar från genrepet löpande i det här inlägget, så uppdatera sidan ofta om du följer i realtid. Wiii!

Efter sedvanliga recapen blir det Damn! live på scenen tillsammans med programledartrion och husdansarna. Clara har kostym i dag – snyggt! Även herrarna kör kostym som vanligt. Som vanligt med Damn! flödar den funkiga spelglädjen, vilket ju kan vara… bra eller dåligt lite beroende på vem man är och vad ens inställning är till funkig spelglädje, jag lämnar det där. Programledarna sjunger av oklar anledning alla tre på skånska? Låten verkar handla om att ”skaka på rumpan”? Ooo… kej.

Men som tur är, är vi strax igång med bidragen, och det är ju en välsignelse att det åtminstone är ett rätt starkt startfält som börjar med…

Ace Wilder! Gud vad jag tycker om detta sovrumsrufsiga pastellpyamasklädda nummer, det är hundra procent min härligaste låt detta år, så slappt och mjukt och mysigt! Vill krypa in i den och sova tills det är sommar. Alternativt önska den på ett schlagerdansgolv snarast. Bra startlåt också, en av årets peppigaste.

Näst ut: Boris René. Som sagt – hög lägstanivå på finalstartfätet. Jag tror detta kommer att placera sig någonstans i botten, sist eller näst sist? Inte för att det är så särskilt dåligt, bara för att det är så… tunt och lättförglömligt? Boris är stabil, levererar varje gång. Det är helt okej medan det pågår, men försvinner ur medvetande sekunden det är över.

Lisa Ajax tur. Också stabil leverans, stabil låt, osv. Det lyfter bara aldrig riktigt? Hon kör ”I don’t give a damn”-versionen i kväll som utlovat – det här är ju repet som de internationella jurygrupperna bedömer, så Team Lisa vill väl inte straffa ut sig av den simpla orsaken att man inte får sjunga ”fuck” i Eurovision. Men originaltexten ska vara tillbaka i morgon kväll.

Så dags för sketch, Claras vlogg. Som i finalen är en ”Skam”-parodi där Clara är Noora och Alexander Rybak är William. Kul!  (Om man sett ”Skam”. Arenan är rätt tyst – oklart hur många barnfamiljer som fattade referenserna…)

Robin Bengtsson nu! Första riktiga segerkandidaten i startfältet. Har en bestämd känsla av att jurygrupperna kan falla för detta! Och tittarna är nog hyfsat med på tåget också. Numret är verkligen supersnyggt och liksom FÄRDIGT på ett annat sätt än det mesta annat. Man kan swosh teleportera det till Kiev bara, inget tjafs. Och jo, jag ser nog gärna det här som vinnare – konstigt nog, för jag tycker egentligen inte att låten är så himla bra, men paketet är det?

Nästa startnummer är Jon Henrik Fjällgren & Aninia – och här har vi finalens stora wild card tror jag. Den har gått bra i webbpollsen på t ex SVT och Aftonbladet, den har gått hyfsat på Spotify, och jag tror tittarna verkligen har en soft spot för detta. Och inte HELT omöjligt att juryn gillar det rätt okej också? Det är finalens enda riktigt pampiga enkla schlagerrefräng, tonartshöjning osv, Jon Henrik är en lågmäld och tystlåten stjärna på scenen… Höjer ett varningens finger för detta! Topp tre åtminstone? Och absolut inte omöjligt att han vinner.

Anton Hagman nu! Eller The Queenslayer som jag såg att Schlagerprofilerna döpt honom till, haha! Men det ska vi inte hålla emot honom nu. (Eller?) (Neej, skoja.) Det är för bedrövligt trist att titta på, detta, helt odynamiskt och Hagman är liksom fastlimmad i golvet med sin akustiska gitarr – men låten är inte så tokig egentligen, på ett lättsmält sätt, och Hagman är duktig och så. Han kan få komma tillbaka nästa år och göra något lite roligare!

Mariette! <3 Älskar fortfarande detta nummer SÅ MYCKET. Tungröken på golvet i början, korografin i gummibanden, tyngdlösheten, får rysningnar varje gång, Och låten, så snygg. Och Mariette, så snygg och grym. DOUZE POINTS från Fahl på Festival! Knäckt att detta inte är med i segerstriden, men det är det ju inte, finns obegripligt nog inget buzz alls kring detta. Suck. Mariette, du förtjänar mer!

FO&O nu. Hörrni, detta slog mig först nu i veckan, och nu kan jag inte tänka på något annat, det är fruktansvärt irriterande – låttiteln? ”Gotta” är ju en sammandragning av ”got to”, inte ”got a”. Det kliar i ögonen varje gång jag ser den nu! Men hursomhelst – det här är ändå lite valpigt rart, i allt sitt hyperkoreograferade gravallvar. Och de öser på med riktigt mycket pyro hela sista minuten.

Nu – Nano! Åh. Så snygg låt det är, detta. Ny favoritdetalj: det lilla tjutet (”whoo”) på backtracket i refrängerna. Nano sjunger svinbra i kväll, bästa jag hört honom tror jag! Fan alltså, det här blir ruskigt spännande, har känt lite att Nano är ute ur leken (hamnar fyra eller så), men nej, ångrar mig nu – han är absolut med i segerstriden fortfarande!

Och apropå segerstriden – Wiktorias tur! Nya röda foxy byxdressen SÅ bra val. Och trots att hon tydligen varit superförkyld och mimade på repen i går så hörs det inget av det nu – supersäkert, glatt, varmt, girl-next-door-charmigt… Tjejerna bakom mig i arenan har ställt sig upp och dansar! Gah.

Så del två i ”Skam”-parodin! Gillar denna! Tycker typ de borde kört den hela vägen från program ett och framåt, roligaste idén hittills i programmet? Rätt enkel (den med gott minne kanske minns att jag hade ”Skam”-parodi i bingobrickan…) men kul genomförd med Rybak. Och Clara är fan rätt lik Noora, haha.

Benjamin Ingrossos tur! Ja men ja, jag återkommer till det – hög lägstanivå i den här finalen verkligen. I kväll kändes Ingrosso kanske liiiite skakigare än vanligt. Men han är supercharmig på ett lite bratty sätt, och precis som Anton Hagman får han gärna komma tillbaka nästa eller nästnästa år!

Så, sist ut – Owe Thörnqvist. Owe gör Owe, respekt för det! Jag klarar inte av den här typen av buskisblues, men det är ju i allra högsta grad en smaksak. Tror inte han kommer sist i morgon. (Särskilt inte eftersom han gör ”Skavlan” i kväll… tycker kanske det är LITE tveksamt att SVT ger en av finalisterna flermiljonpublik i största talkshowen såhär kvällen innan? Men det kanske bara är jag.)

Så blir det snabbrepris, och därefter mellanakt. David Lindgren får sjunga medley av kärlekslåtar i greenroom och i publiken. Alltså… David sjunger jättebra och allt, all heder, han gör det snyggt – men hur många gånger har man stoppat in honom i greenroom med en låt nu efter schlagermedleysuccén i avsnitt två?

Så kommer förra årets vinnare Frans och blir intervjuad – och presenterar covern på ”If I were sorry” som framförs av Damn! och Shirin El-Hage. I spelglad musikhögskolefunkversion. Ska inte säga för mycket om det här, fick fan hatmail från galna Dirty Loops-fans i ETT ÅR efter att jag skrev om att de gjorde spelglad musikhögskolef(r)unkslarvsylta av ”Undo” 2015, hehe, mest långsinta jag varit med om näst efter Tommy Körberg!

Sen ska juryröster fejkutlämnas – med lite random Melodifestivalen-bakom-scenen-arbetare som stand-in för jurordförandena. I morgon kommer det ju vara så här: juryrösterna lämnas medan tittaromröstningen fortfarande pågår, så tittarna kan fortsätta att påverka resultatet om de inte är nöjda med jurygrupperna. Och så presenteras tittarnas röster sist.

Mellanaktsdags igen – cameo från Christer Björkman, CHECK! – liten förbandad grej där programledarna får städa arenan efter programmen, som går över i shownummer om att ”din mamma inte jobbar här”. Jo men detta är nog kanske det mest lyckade shownumret hittills – de har åtminstone knökat in lite referenser till årets artister osv, det är inte lika random som övriga nummer som har känts HELT slumpmässiga i texterna (”det är vad vi gör vad vi gör medan vi – tittar på mello”, #neverforget).

”Smak”/”Skam” igen! Hihi, Alexander Rybak är oväntat kul som skådis faktiskt. (Men Bobbysocks vann 1985, inte 1984…)

Sen – Zara Larsson! Snyggt, ett dussin dansare och medley av ”Only you”, ”I would like” och ”Ain’t my fault”.

Och så kuvertöppning med tittarröster, och sen vinnarlåt, och sen slut.

Jaha hörrni – dags att sammanfatta lite? Blev verkligen inte klokare när det gäller vem som vinner i morgon – känns fortfarande som att det är fyra i toppen. Wiktoria, Robin Bengtsson, Jon Henrik Fjällgren och Nano. Jag tippar Robin som vinnare i tidningen i morgon, och tja, jag har egentligen ingen bättre gissning i dag. Det känns som det kan bli vem som helst av de fyra. Kanske ändå liten fördel Wiktoria – om man ska tro streamingsiffror och så vidare – men tror som sagt det kommer vara tillräckligt jämnt bland tittarna för att juryn ska kunna avgöra.

Programinnehållet har ett par höjdpunkter – ”Skam”-parodin och Zara Larsson – och ett helt gäng lågvattenmärken. Och känslan av att allt är så himla RANDOM i årets program kvarstår – finns liksom ingen röd tråd, ingen linje, ingen genomgripande tanke. Så synd.

Men! Det kommer åtminstone bli sjukt spännande i morgon. Och det är ett stabilt och rätt starkt startfält!

Nu är det dags för Fahl på festival att packa ihop för i kväll – vi hörs i morgon igen, när det är D Day!