Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Modebloggsbloggen

”FET, vilket jag faktiskt är”

Ur Beyond Sizes:

FET, ett pyttelitet ord tre bokstäver stort som får människor att sätta i halsen och rygga tillbaka. Ett ord som otroligt många är rädda för, det känns som ett hemskt ord. Ett ord som är laddat med negativism, misslyckande och prestationsångest och fulhet.

FET, vilket jag faktiskt är. Jag blir varken större eller mindre av att använda ordet. Inte heller av att kalla mig något annat som rund, mjuk, fyllig, kurvig eller tjock. I vardagstal brukar jag referera till mig själv som en tjockis då det inte är lika negativt laddat och för att jag tycker tjockis är ett gulligt ord, men fet känns mer våldsamt.  Säger man fet om sig själv så får man ofta reaktionen –Neeej, men du är ju skitsnygg och har jättefina kläder och är en jätteskön person, vi gillar dig. Just för att de inte associerar en med det negativa i ordet som poppar upp i deras huvuden.  Å jag håller med dem, visst jag kan vara fin och allt det där men det innebär inte att jag inte samtidigt faktiskt är fet. ‘

/…/

”På samma vis som bögarna tog tillbaka ordet bög kan vi ta tillbaka ordet fet, åtminstone sluta fylla ordet med negativa associationer.”

Läs hela inlägget här.