Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 17:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/nhl/2012/12/15/nhl-stammer-spelarfacket/

NHL-bloggen

NHL stämmer spelarfacket

Rätta artikel

Många trodde inte att läget kunde bli värre i NHL-konflikten. Men utvecklingen natten till lördagen svensk tid gjorde att det hårdnade ännu mer mellan parterna. Nu hotar båda sidor med att dra den andra inför domstol.

Kort kan man summera läget så att när NHL återigen lade fram det förslag spelarna förkastade i förra veckan, gav sig spelarfacket ut på en helt ny spelplan. Planerna om att upplösa facket presenterades. Detta för att varje spelare enskilt skulle kunna inleda juridiska processer mot kubbarna.

Men ett upplösande av organisationen skulle kräva en långdragen omröstning bland spelarna. Därför väljer förmodligen facket en annan väg.  Man avsäger sig helt enkelt ansvaret att företräda spelarna. För att detta ska kunna ske behövs två tredjedelar av spelarnas röster.

Om och när detta sker kan varje spelare stämma sin klubb. Enligt kanadensiska nyhetsbyrån TSN skulle spelarna kunna tredubbla sin lön om man vinner sådana processer där man kan få lockouten att framstå som olaglig.

Skulle det här sättas igång är det ju klart att det inte blir något NHL-spel den här säsongen. Kanske inte ens nästa. Rättsliga processer i USA har ju en tendens att dra ut väldigt långt på tiden.

Svaret på upptrappningen kom blixtsnabbt från ägarna, som nu stämmer facket. Ägarna menar att facket uppträtt på ett olaglig sätt under förhandlingsprocessen.

I ägarnas dokumentation framgår hur många förslag som kommit från vardera part i konflikten. NHL har lämnat förslag till ett nytt kollektiv avtal följande datum: 13 juli, 25 juli, 31 juli, 28 augusti och 8 november. NHLPA har lämnat förslag 14 augusti, 23 augusti, 28 augusti, 12 september, 18 oktober, 7 november och 21 november.