Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-15 22:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/nhl/2013/02/05/stalmannen-henrik-sedin/

NHL-bloggen

Stålmannen Henrik Sedin

900 matcher. Det är rätt mycket det. Speciellt i världens tuffaste hockeyliga. Men nu har Henrik Sedin nått den milstolpen. Bara Trevor Linden med 1 140 matcher har spelat fler för Vancouver.

I dessa 900 matcher har Henrik gjort 171 mål och 581 assist. 752 poäng således totalt. I slutspel har han raden 95 22 49 71.

Man är full av beundran för hockeymaskinerna Daniel och Henrik. För även om det spelar en oerhört fantasirik och påhittig hockey, oftast då i anfallszon, är den också framgångsrik.

Tvillingbröderna om några personifierar verkligen hockey som underhållning.

2007 satt jag i en presskonferenslokal i den stora tennisarenan i Melbourne uppkallad efter Rod Laver. Den var ombyggd till simarena och det var VM. Samma VM där Therese Alshammar blev första svenska att vinna ett VM-guld på lång bana.

I väntan på de som skulle snacka började jag prata med den kvinnliga reportern vid min sida. Hon var från Kanada. Från Vancouver och hon sken upp direkt jag sa att jag vara från Sverige.

Detta tack vare bröderna Sedin. Också under vinter-OS i deras hemstad 2010 märktes hur fantastiskt älskade de här två killarna är. Något vi landsmän också fick känna och dra nytta av.

I alla fall, tillbaks till Melbourne. Den här reportern började berätta om sina intryck av Sedinarna. Hon använde ord som "magic" för att beskriva sättet de hittade varandra på.

Att de båda lyckats vinna poängligan totalt i hela NHL, något endast Peter Forsberg utöver Sedinduon klarat av, visar återigen på att deras lekfulla sätt att spela hockey också varit framgångsrikt.

Och de bara håller på och håller på - som ett par Duracellkaniner.

För grejen med Henriks matchsvit är inte bara de 900 NHL-matcherna.

Nej, grejen är att sedan förra lockouten 2004-05 har Henrik spelat alla grundseriematcher för Vancouver.

Jag skriver det igen - Henrik har spelat alla matcher sedan hösten 2006. Han har alltså inte missat en enda. Sju raka säsonger med 82 matcher. Till det ska läggas säsongens nio och vi landat på 583 matcher.

I rad.

I NHL.

Det är bara att bocka för en enastående prestation.

Det är bara sex spelare genom tideran som spelat fler matcher i rad. En av dem är fortfarande aktiv, Calgarys back Jay Bouwmeester. Han har 588 i rad.

Här är listan på NHL:s stålmän:

1) Doug Jarvis, 964

2) Garry Unger, 914

3) Steve Larmer, 884

4) Craig Ramsey, 776

5) Andy Hebenton, 630

6) Jay Bouwmeester, 588

7) Henrik Sedin, 583

Ändå ska man ju som journalist vara granskande heter det ju. Och trots matchsviterna och trots att Vancouver leder sin divsion har Henrik ännu inte mäktat med att göra mål den här säsongen. Efter höstens vila från matcher tar det nog ett tag innan han kommer igång.

Men hans viktigaste roll är ju framspelarens. De tre senaste åren har Henrik Sedin varit världens bäste framspelare. Han har vunnit NHL:s assistliga de tre senaste säsongerna med 83, 75 respektive 67 assist från 2010 till förra säsongen. Än så länge har han sex assist i år.

Natten till tisdagen slog Vancouver Edmonton borta med 3-2 i förlängningen och det var Daniel och Henrik som stod för framspelningen till Chris Tanevs första och avgörande mål 20 sekunder innan straffläggning skulle ta vid. Anton Lander spelade fram till Edmontons 2-0-mål gjort av veteranen Ryan Smith med en man mindre på isen.

NHL i övrigt:

X Viktor Fasth fortsätter att imponera. Han stod sin tredje match från start när Anaheim såg till att målmaskinen från San Jose förlorade sin första match för säsongen vid ordinarie tid. San Jose ledde med 1-0, Logan Couture lyckades hitta rätt bakom Viktor. Sen höll han tätt och tog 25 av 26 skott totalt. Saku Koivu och Sheldon Souray såg till att Anaheim vann med 2-1. Fasth utsågs till matchens tredje stjärna efter Souray och Ryan Getzlaf.

X Milan Hejduk gjorde sitt första mål för säsongen när han spelade sin 1 000:e match. Han utsågs också till matchens första stjärna när Dallas vann med 3-2 över Colorado. jamie Benn gjorde de två andra målen.