Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 10:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/nhl/2013/08/27/spannade-os-kedjor-i-kanada/

NHL-bloggen

Spännade OS-kedjor i Kanada

Kanada och USA:s trupper har samlats i Calgary respektive Arlington för att förbereda sig för OS i Sotji. Tre Kronor hade sin träff för ett par veckor sedan samtidigt som Stanley Cup-bucklan var i Stockholm, men Finland har ställt in sin införsäsongenträff med den tänkta OS-truppen. Ryssarnas tilltänkta OS-spelare har också haft en samling.

För Kanadas del försökte man vänja sig vid stor rink, som ju OS ska spelas på. Men varken Kanada eller USA tränade på is. Det var gympadojor som gällde i stället för skridskor och det var fotbollar och amerikanska fotbollar i stället för puckar.

Kanada vill självklart försvara sitt OS-guld från Vancouver, men har haft svårt i OS på stor rink. I VM har dock laget vid fem tillfällen i modern tid visat att man klarar av att vinna där också. Kanada vann ju VM 1994, 1997, 2003, 2004 och 2007 på stor is.

Så här formerade i alla fall coachen Mike Babcock laget:

Målvakterna Carey Price and Corey Crawford hade följande backpar framför sig: Doughty-M Staal; Hamhuis-Subban; Phaneuf-Seabrook; Bouwmeester-Pietrangelo; Keith-Weber; Vlasic-Boyle; Methot-Letang; Alzner-Green, samt Hamonic.

Kedjorna var enligt följande: Couture-Tavares-Stamkos; E Staal-Toews-Nash; St. Louis-Richards-Carter; Ladd-Getzlaf-Perry; Kunitz-Crosby-Sharp; Marchand-Bergeron-Eberle; Lucic-Duchene-Neal; Hall-J. Staal-en spelare från universitetslaget fyllde platsen för Joe Thornton, som inte kunde vara med på grund av familjeskäl. Claude Giroux fanns inte heller med då han rehabiliterar en fingerskada.

Svenska NHL-spelare som fortfarande är kvar i landet tränas av Tre Kronors förre assisterande coach Barry Smith i Jönköping. De som var på plats var Stanley Cup-mästarna Niklas Hjalmarsson, Johnny Oduya och Marcus Krüger tillsammans med Adam Almqvist, Klas Dahlbeck, Viktor Svedberg, Jesper Fasth, Joakim Nordström, André Petersson och Mattias Tedenby. Även klubblöse Jari Tolsa och färske KHL-spelaren David Ullström, på väg till Tre Kronors samling inför mötet med Ryssland i St. Petersburg på torsdag, fanns med på isen.

Från New York kom rapporteras om att Rangers-spelarna Lundqvist, Girardi, Richards, Brassard, Boyle, Dorsett, Kreider, Hagelin, Strålman, Del Zotto, Hrivik och John Moore var på is.

Kort sagt det börjar trappas upp mer och mer och mer inför NHL-starten 1 oktober.

Och på tisdagen blev det klart att en riktigt stor, även om måtten är små, lirare återigen gör ett försök i NHL. Linus Omark fick efter poängligatiteln i den schweiziska ligan ett ettårskontrakt med Edmonton, klubben där han avgjorde med sin spektakulära straff i sin debut mot Tampa. Totalt har Linus spelat 65 NHL-matcher. Alla i Edmontons tröja.

Det ryktas också att Washington och Marcus Johansson är överens om ett nytt kontrakt. Fattas bara att det ska skrivas under.