Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 04:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/nhl/2013/08/31/selanne-jagar-jagr-i-nhl-ett-ar-till/

NHL-bloggen

Selänne jagar Jagr i NHL ett år till

Rätta artikel

Nu har han bestämt sig. Via en video från en misslyckad golfrunda talade Teemu Selänne om för hockeyvärlden att 43 år inte är någon pensionsålder för honom.

Det blir inte bara ytterligare en säsong i Anaheim i NHL för två miljoner dollar. Nej, Teemu vill mer. Han siktar på att få spela sitt sjätte OS.

Han har varit en av de allra bästa spelarna sedan eran med NHL-proffs i OS inleddes 1998 i Nagano. Han har ett OS-silver från 2006, samt två brons från 1998 och 2010. Men han har också vunnit poängligan två gånger 1998 och 2006, samt skytteligan två gånger 1992 och 2006. Totalt har han spelat 31 OS-matcher och då gjort 37 poäng.

Det har hänt en hel del sedan Teemu som 22-åring debuterade i NHL 1992. Hans debutsäsong var minst sagt sensationell då han gjorde 76 mål och assisterade till 56. 132 poäng i Winnipeg rookiesäsongen är en fantastisk prestation ingen nykomling varken före eller senare lyckats slå. Samma sak med hans 76 mål. Det är ett rookierekord som är så bra att det är närmast oslagbart.

Efter den säsongen har han fortsatt leverera. Dock inte på samma rekordnivå som första säsongen. Men det har blivit 20 säsongen med en hög nivå poäng hela tiden. Totalt 1 430 poäng (678 mål och 755 assist) på 1 387 matcher. I slutspelet har det blivit 42 mål och 40 assist på 118 matcher.

14 av de 20 säsongerna har han spelat i Anaheim. Det har efter Winnipeg de första dryga tre säsongerna också blivit spel i San Jose och Colorado.

2007 var han med och spelade hem Stanley Cup i Anaheim. 36-åringen gjorde då sin tredje bästa NHL-säsong med 94 (48+46) poäng i grundserien och 5+10 i slutspelet. Förra säsongen blev det 24 poäng på 46 matcher, men han säger nu efter beslutet att fortsätta att han vill vara en viktig del av laget. Hade han inte fått den responsen från coachen Bruce Boudreau hade han heller aldrig bestämt sig för att köra ett år till.

För Teemu är också bestämd med att det här är sista säsongen.

"Jag har aldrig sagt det tidigare. Nu blir det enklare för mig att ta tillvara varje dag och njuta" har Teemu sagt till nhl.com.

Teemu är den 15:e bäste poängplockaren genom tiderna i NHL. Av spelare från Europa har han bara en framför sig och märkligt nog är också han fortfarande aktiv. Jaromir Jagr är åtta på 1 688 poäng mot Teemus 1 430. Jagr spelar i New Jersey kommande säsong och förmodligen är det också hans sista i NHL.

När det gäller mål är de tia och elva genom tiderna och där får Jaromir se upp. Teemu flåsar honom i nacken. Jagr har gjort 681 mål, Selänne 675.