Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-19 00:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/nhl/2013/10/14/gustavsson-ruskigt-bra-mot-rask/

NHL-BLOGGEN

Gustavsson ruskigt bra mot Rask

Daniel Alfredssons framspelning till Danny Clearys 3-1, men också säsongsdebuterande Jonas Gustavssons storspel i Detroits mål blev avgörande när Detroit slog Boston med 3-2 i måndagskvällens match svensk tid. Jonas tog 28 av 30 skott och utsågs till matchens första stjärna.

På måndagen firade man Columbus i USA och det var en helgdag. Därför var det tidig toppmatch mellan Boston och Detroit i TD Garden.

Boston vann första mötet mellan dessa topplag med 4-1 den här säsongen. Inför returen hade Detroits coach Mike Babcock stuvat om en del. Redan i matchen  mot Philadelphia testade han Todd Bertuzzi med Pavel Datsjuk och Henrik Zetterberg, Justin Abdelkader med Stephen Weiss och Johan Franzén, samt Daniel Alfredsson, Joakim Andersson och Danny Cleary med positivt resultat.

I Boston fortsatte Loui Eriksson ihop med Patric Bergeron, men nu med Reilly Smith som tredje kugge.

Kul också att få se Jonas Gustavsson i Detroits mål för första gången den här säsongen. Jimmy Howard dras med en lättare handskada så han fick vila.

Jonas Gustavsson gjorde också en mycket bra säsongdebut nu när han ställdes mot Bostons Tuukka Rask. Med en räddningsprocent på 93,3 hade han mycket emr att göra än sin finske konkurrent, som stannade på 88,9.

Gustavssons fina säsongsdebut gjorde att ahn utsågs till matchens första stjärna, före Datsjuk och Zetterberg.

Med åtta svenskar på isen, sju i Detroit och en i Boston, var det givetvis massor med svenskt när det blev mål också.

Datsjuk hade dock huvudrollen när Detroit tog ledningen.

Först backcheckade han till sig pucken mot Bergeron i en defensivens gigantduell, tvärvände och åkte in i anfallszon. Där väntade Zdeno Chara, men ryssen sökte sig mot den slovakiske jätten, utmande honom och tog sig förbi. Då kom backhandpasset ut till Zetterberg på andra sidan och han sköt sitt femte mål för säsongen ur minimal vinkel,.

Boston kom tillbaka och kvitterade genom Loui Eriksson. Johnny Boychuks skott tog på Loui som därmed fick sitt första mål hemma i TD Garden.

Boston tog över i mittperioden och Jonas Gustavsson fick verkligen slita. Men han gjorde det strålande med sin lite flaxiga stil. Puckarna stoppade han i alla fall.

Trots spelövertaget var det Detroit som gjorde målen. Inom loppet av drygt två minuter mitt i perioden gick man fram till 3-1.

Först genom Johan Franzéns förarbete. Han jagade i fatt en puck in i offensiv zon, vände bort en back och passade över till Weiss som snärtade in 2-1 bakom Rask.

Niklas Kronwall missade pucken i ett bra läge, men fiskade upp den ändå och passade till Daniel Alfredsson bakom mål. "Alfie", med sitt nummer 11 på ryggen, spelade in till Danny Cleary framför mål där han stötte in 3-1. Cleary numera med nummer 71 på sin rygg nu sedan Alfie kom och han fick släppa sina dubbelettor.

Boston skruvade upp tempot ytterligare i tredje perioden i jakt på reducering och kvittering. Men inte ens när de fick spela fem mot tre i nästan två minuter lyckades hemmalaget. Gustavsson storspelade och fick även mycket hjälp, som när Milan Lucic bjöds på öppet mål. Då agerade Stephen Weiss extrakeeper.

Lucic fick dock ett läge till. Med 1.20 kvar efter en intensiv hemmapress lyfte han in 2-3 med en backhand. Det var för övrigt Lucic 100:e mål i NHL.

Loui Eriksson fick sista skottchansen sedan Boston tagit ut Rask och spelade med sex utespelare. Men skottet gick aldrig förbi Franzén och Detroit kunde vinna med 3-2.

Bäste svensk var Jonas Gustavsson, men också Detroitbackarna Jonathan Ericsson, med mest istid av alla med 26.22, och Niklas Kronwall var väldigt säkra. Franzén jobbade och slet och fick spela fram till ett viktigt mål. Alfie fortsätter assistera men är säkert sugen på första målet i Detroit. Något för övrigt Franzén också jagar den här säsongen.

Joakim Andersson fick spela en hel del i boxplay där han och Cleary användes mest ihop med Kronwall och Jonte Ericsson.

Loui Eriksson syntes som vanligt inte så mycket, men matchades mycket i powerplay och andra viktiga lägen av matchen. Typiskt också att han var i skottlinjen då Boston gjorde sitt första mål.