Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-19 06:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/nhl/2013/12/10/tron-pa-sig-sjalv-tog-lack-till-nhl/

NHL-BLOGGEN

Tron på sig själv tog Läck till NHL

Hårt arbete, tron på sig själv och ett brinnande hockeyintresse. Det kan ta en ända till NHL.

För det är de egenskaperna som bland annat gjorde att Eddie Läck stod i Rogers Arena här i Vancouver i måndags kväll och hyllades av publiken som skanderade "Eddie, Eddie, Eddie". En stor upplevelse för en 25-åring född och uppväxt i Norrtälje.

I måndags fick han starta för första gången hemma och då höll han sitt livs första NHL-nolla när Carolina besegrades med 2-0. Den senaste som höll nollan i hemmadebuten i klubben var faktiskt Johan Hedberg, 2003.

Eddie fick mycket beröm av coachen John Tortorella efter matchen. Speciellt hans lugn, hans sätt att rädda de 31 skotten han fick på sig utan yviga rörelser, imponerade på den annars så kristiske coachen.

"Steady Eddie", som han kallas här, uppskattas av sina lagkamrater också för att han alltid är så positiv. En kille som nästan alltid har ett leende på sina läppar.

Klart han också ska ha det nu när han lever sitt livs dröm.

"Jag har alltid trott jag skulle ta en plats i NHL. Om jag bara jobbar tillräckligt hårt" säger Eddie som aldrig draftades av Vancouver.

I stället var det förre storbacken Lasse Lindgren som scoutade Eddie, som efter ungdomsåren i Norrtälje spelade juniorhockey i Djurgården och Leksand. Det hann också bli 56 allsvenska matcher för Leksand och 14 i elitserien för Brynäs innan han 2010 stack över till Nordamerika fast besluten att ta en plats.

Efter 112 AHL-matcher för Manitoba Moose och Chicago Wolves fick han i år platsen vid sidan av Roberto Luongo, Kanadas OS-guldvinnande keeper här i Vancouver 2010.

Eddie har ett kul minne från sitt första träningsläger med Canucks:

"Jag fick dela rum med Roberto. Jag minns jag ringde mina kompisar hemma och berättade om det".

Det var också ett OS-guld som fick Eddie att satsa på hockeyn. Att se sin store idol Peter Forsberg göra mål på straff och sedan Tommy Salo rädda Kanadas nästa straff när Tre Kronor vann i Lillehammer, avgjorde den då 6-årige killens idrottsframtid.

"Jag kollade alltid på tv:n på morgonen om Peter gjort poäng eller mål. Jag är en hockeynörd. Jag lever hockey", fortsätter Eddie.

När Norrtäljes förre stormålvakt Peter Åslin gick bort redan vid 49 års ålder för snart två år sedan, hyllade Eddie honom med hans nummer 35 bak på sin mask.

Nu har Eddie en bild av sin pappa, som tränade honom i unga år, samt den svenske kocken från Mupparna, på sin mask.