Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-05 21:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/nhl/2013/12/13/tortorella-danny-och-hank-maste-lyfta-sig/

NHL-bloggen

Tortorella: "Danny och Hank måste lyfta sig"

VANCOUVER.

"Danny och Hank måste lyfta sitt spel."

Så sa Canucks coach John Tortorella efter torsdagens träning i Rogers Arena här i Vancouver.

Daniel och Henrik Sedin har inte gjort en enda poäng i de två senaste matcherna. Samtidigt har laget fem raka segrar. En svit som kan bli tuff att förlänga då ett annat formstarkt lag står på andra sidan isen i kväll - Edmonton.

"Jag vi har haft lite problem att få in puckarna, men det går upp i ner under säsongen. Vi vinner matcher så det är lugnt", sa lagkapten Henrik till mig efter träningen.

Brorsan Daniel hade en svit på sex matcher utan poäng tidigare i höst, en bit in i november, då också Henrik åkte av isen i tre raka matcher utan varken mål eller assist.

"Det där är så länge sedan. Det har man glömt. Är man mitt uppe i det tänker man inte så mycket på det. Det är bara att köra på", menar Daniel.

Men även coach Tortorella har noterat den sviktande formen hos svenskarna, men inte han heller är orolig.

"De behöver lyfta sig. Men det är inget jag behöver säga till dem. De vet det själva. Vi behöver få Danny att skjuta mer. Men jag är inte orolig. De är sådana pros, att de hittar en väg ur det här", sa Tortorella, som i de senaste matcherna testat med olika forwards rullande tillsammans med Sedinarna.

Inget har stämt och samtidigt har övriga laget fungerat bra, så Tortorella kommer knappast att ändra de andra formationerna så länge laget vinner.

Efter en tuff period av matcher hade laget två helt lediga dagar innan träningen klockan 11.00 i på torsdagen. Det märktes att spelarna fått vara lediga. Det var bra fart och intensitet, vilket Tortorella gillade:

"Det är alltid skönt att vara ifrån dem. Tror spelarna tycker det också om oss coacher. Men jag tyckte det var bra energi i dag", sa "Torts".

Först ut på isen var Sedinarna. Puckarna låg i mittcirkeln och innan ens någon annan spelare hade hunnit in på isen hade bröderna från Ö-vik skjutit runt tio skott var från mittlinjen mot målet. Bara för att snabbt hitta känslan med klubba och puck igen.

När man ser en sådan liten detalj är det lätt att inse vilka förebilder de där två är i sitt lag.

Det blir inte mindre av det heller när både Daniel (med en läcker backhand från nära håll upp i krysset) och Henrik under övningarna gör var sitt mål, som får lagkamraterna att gillande unisont slå sina klubbor i isen.

Förre New York Rangers-coachen John Tortorella har alltmer satt sin prägel på Vancouver. Det är ett tajtare försvar och när han summerar läget spelmässigt just nu säger han:

"Vi spelar striktare defensivt. Riktigt bra i egen zon. Det är den delen av spelet där vi är mest konsekventa just nu. Nu måste vi få till samma säkerhet också i spelet i den offensiva zonen".

Alexander Edler tränade inte. Hans knäproblem håller honom borta från spel i alla fall i två veckor till, i ett läge av säsongen då han som bäst skulle övertyga Pär Mårts att han måste med till OS även om han är avstängd i de första matcherna. Just nu ser det inte alls bra ut för en Edler i Sotji.

Alexander Steens målform håller i sig. När St. Louis slog Toronto med 6-3 gjorde han sitt 22:a mål och passade också till ett. Målet ett snyggt dragskott rätt upp i krysset.

Henrik Lundqvist har det dock mycket tungt. Efter tre insläppta puckar på 13 skott byttes han ut redan efter 11.10 hemma mot Columbus, som vann med 4-2.

Då går det bättre för Jonas Gustavsson i Detroit. Trots starfförlust (Martin St.Louis avgjorde) borta mot Tampa var Jonas bäste Redwing. Tog 26 av 27 skott och utsågs till matchens andra stjärna efter Ben Bishop, Tampas målvakt. Gustav Nyquist och Johan Franzén hade var sin assist på målet.

Patric Hörnqvist gjorde ett mål när Nashville slog Dallas med 3-1. Tobias Enström hade en assit när Winnipeg förlorade med 4-3 efter straffar mot Colorado och Oliver Ekman-Larsson hade en assist då Phoenix slog NY Islanders med 6-3.