Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-10 20:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/nhl/2013/12/15/sa-gick-det-for-detroits-svenskar/

NHL-bloggen

Så gick det för Detroits svenskar

DETROIT.

Hockeytown var inbäddat i ett gigantiskt snöoväder som sträckte till från Chicago ända till östkusten. Här i Detroit, där man är van vid snö, var det dock säsongens första snöfall och då är ju alla lika överraskade som vanligt.

Därför var det inte fullsatt i Joe Louis Arena när Pittsburgh kom på besök och vann med 4-1.

Jag fick i alla fall hjälp med skjuts av en busslast Red Wings-fans ifrån arenan efter matchen.

Trots att varken Henrik Zetterberg eller Mikael Samuelsson spelade var det sju svenskar på isen.

Så här var deras match:

Jonas Gustavsson, målvakt, tog 21 av 25 skott och svarade för en jätteräddning med benskyddet i första perioden när Pascal Dupuis var fri. Vid första målet gick pucken under honom utanför stolpen där Sidney Crosby vrickade in den. Vid andra släppte han retur rakt ut och där kom Jevgenij Malkin. Trean styrdes av Olli Määtä mellan benen på Jonas och gled sakta in i mål. Fyran kom också mellan benen från en viss Crosby. Jonas hade inte marginalerna på sin sida och kanske inte heller backarna alla gånger, även om han ställdes mot två av världens bästa hockeyspelare.

Niklas Kronwall, back, 21.15 i speltid, mest av backarna. Mycket speltid i powerplay, bara ett skott gick dock på mål och det gick in. Bara en tackling i en match där han också var inne på tre av fyra mål.

Jonathan Ericsson, 18.21, Kronwalls backpartner spelade fysiskt. Hade också ett tidigt skott på mål. Borde komma till skott oftare. Tillsammans med Kronwall blir det en hel del boxplay, men han var också inne på två av målen.

Daniel Alfredsson, 20.31, näst mest av forwards efter kedjekompisen Pavel Datsjuk (21.55). Spelades fram flera gånger av Datsjuk, men den där riktiga kemin mellan dem sitter inte riktigt ännu. Det har bara spelat ihop de tre senaste matcherna. Sköt fyra skott på mål, mest i Detroit. Men i powerplay där han matchas med Kronwall som skytt vid blålinjen, måste han skjuta mer.

Gustav Nyquist, 18.57, spelade med Johan Franzén och Todd Bertuzzi i andralinan och hade några riktigt bra byten. Bland annat ett i powerplay i början på andra där han skapade ett läge genom att bryta in på mål och ett läge med ett bra skott.

Joakim Andersson, 13.25, center i tredjekedjan mellan Drew Miller och Tomas Tatar, fick en hel del speltid i boxplay som vanligt. Inne på tre mål en kväll när han inte spelade på topp.

Johan Franzén, 17,52, center i andrakedjan märktes inte mycket alls. Spelade en hel del fysiskt, men kom aldrig till lägen. En av lagets bästa poänggörare senare matcherna fick inte ett skott på mål.