Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 23:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/nhl/2013/12/18/ovetjkins-jakt-pa-nummer-400/

NHL-bloggen

Ovetjkins jakt på nummer 400

PHILADELPHIA.

Få spelare älskar att göra mål som Alexander Ovetjkin.

Få, om ens någon just nu, är så bra på att göra mål som Alexander Ovetjkin.

På de senaste 55 seriematcherna i NHL, räknat med de sista förra säsongen, har han gjort 51 mål.

Han inledde nattens match här i Wells Fargo Center i Philadephia med att göra 1-0, som så ofta på pass från Nicklas Bäckström.

Bäckis slängde in pucken framför mål. Det var ingen passnings direkt till Ovetjkin, men målvakten Steve Mason fick aldrig tag på pucken. Den studsade ut lite och då högg han. Som ett kobra. Och pucken låg där bakom målvakten. För 28:e gången den här säsongen.

Det leder givetvis Ovejtkin skytteligan på. Han vann den också förra säsongen och det mesta talar för att han gör det också den här.

Han har nu gjort sex mål senaste veckan och på 32 matcher har det alltså blivit 28 mål. En del spekulerar redan i att han ska kunna nå 50 mål i Washingtons första 50 matcher.

Igår var det dock ett annat mål Ovetjkin hade framför sina ögon när han väl satt 1-0. Det målet var hans 399:e i NHL.

Ett till i går hade betytt 400 mål. En stor milstolpe för en målskytt i NHL.

En nivå blott sex andra nu aktiva spelare nått - Jaromir Jagr, Teemu Selänne, Jarome Iginla, Marian Hossa, Daniel Alfredsson och Patrick Marleau.Två kanadensare, en tjeck, en finländare, en slovak och en svensk.

Och bara fem ryssar har före honom gjort mer än 400 mål - Sergej Fedorov 483, Alexander Mogilny 473, Pavel Bure 437, Alex Kovalev 430 och Ilja Kovaltjuk 417.

Men först 400 alltså.

Det märktes tydligt att Ovetjkin var medveten om milstolpen, för när Washington fick powerplay i tredje perioden åkte Ovetjkin in på isen och där parkerade han på sin vanliga plats till vänster strax innanför blålinjen.

Bäckström och Marcus Johansson försökte mata fram ryssen, som fick ett läge, men sköt över.

Svenskarna åkte och bytte, men Ovetjkin stanna på isen.

Han stannade också vid nästa byte då utvilade Bäckis och Johansson kom in igen. Ovetkjin fick ytterligare ett läge att dra till från sin specialposition. Men möjligen ville han för mycket, för det hårda skottet gick utanför igen.

Det blev inget 400:e mål. Den här gången. Det är givetvis bara en tidsfråga innan han kliver in som sjunde medlem i den där exklusiva klubben med "Vi som gjort 400 NHL-mål och fortfarande spelar i ligan".

Bara förra höstens SSK-spelare Matt Read sköt mer i den här matchen. Han hade fyra på mål och tre vid sidan. Ovetjkin hade också fyra på mål, men två vid sidan.

Bäst träffsäkerhet hade dock Philadelphias Wayne Simmonds, vars alla sex skott gick på mål. Så blev det ett mål också.