Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-10 01:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/nhl/2013/12/19/historisk-jagr-pa-vag-mot-os/

NHL-bloggen

Historisk Jagr på väg mot OS

PHILADELPHIA.

Jaromir Jagr älskar att spela hockey. Han gör inte mål lika ofta nu som för 20 år sedan, men han fortsätter att näta i NHL. Med tolv mål den här säsongen är det faktiskt bara 29 spelare som gjort fler.

Men det är totalen som imponerar mest. 693 mål i NHL och nu ny åtta genom tiderna.

Då ska man komma ihåg att tjecken som debuterade i Pittsburgh 1990, för drygt 23 år sedan, var borta från NHL i tre år då han spelade i KHL. Där gjorde han 145 poäng, varav 66 var mål. Han missade också en NHL-säsong 2004-05 när han och alla andra spelare var lockoutade.

Hans snitt om man slår ut 693 mål på 20 säsonger är drygt 34 mål per säsong. Leker man då med tanken att han spelat de där tre ryska åren också i NHL samt det där lockoutåret, hade han alltså gjort 136 mål till om han hållit snittet.

Således 829 mål.

Och då hade han bara haft Wayne Gretzky på 894 mål före sig.

Jagrs mål blev också det matchavgörande. Hans 122:a i NHL-karriären och där gick han förbi legendaren Gordie Howe upp på första plats genom tiderna.

I Detroit träffade jag i söndags tjeckiska landslagets manager Slavomir Lehner, som även tränat Luleå och Linköping i Sverige.

Jag frågade hur det blir med Jagr och OS i Sotji.

Lehner log med hela ansiktet och svarade:

"He'll be there. He'll be there."

Vi får väl se hur det blir med det, men en klasspelare som Jaromir skulle definitivt inte göra bort sig. 2010 lyfta han moralen i hela det tjeckiska laget som sensationellt vann VM-finalen mot Ryssland.

Jagr har till och med sagt att det kan bli ytterligare ett OS. Han hinner bli 46 till 2018 års OS i Sydkorea.