Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-17 03:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/nhl/2014/05/01/tva-spelare-med-i-ny-historisk-vandning/

NHL-BLOGGEN

Två spelare med i ny historisk vändning

Henrik Lundqvist storspelade när New York Rangers slog Philadelphia med 2-1 i Madison Square Garden och slog ut ärkerivalerna i sjunde och avgörande matchen. Nu väntar Sidney Crosbys och Jevgenij Malkins Pittsburgh i kvartsfinal för Henke och hans Rangers, vilket kan bli tufft. Speciellt som Pittsburghs målvakt Marc-Andre Fluery vände en dålig slutspelsinledning till en mycket bättre.

Och fortfarande väntar vi ju på Crosbys första slutspelsmål.

I det tunga mötet mellan framtidslagen Colorado och Minnesota visade det sig till slut att Minnesota nått längst. Den schweiziske talangen och VM-finalisten från Globen i fjol Nino Niederreither avgjorde i förlängningen.

Nästa test för talangerna Jonas Brodin, Mikael Granlund och Nino blir regerande mästarna Chicago. Ett hinder som nog blir för svårt att ta sig förbi, då Minnesotas målvaktsproblem fortsätter.

Den stora skrällen i första omgången av slutspelet var annars Los Angeles sätta att resa sig. Ett läckande försvar gav i inledningen San Jose 3-0 i matcher. Därefter började Kings vinna och när segern med 5-1 i sjunde och avgörande matchen var klar hade laget skrivit hockeyhistoria.

Los Angeles blev därmed det blott fjärde laget i NHL:s historia att vända ett 0-3-underläge i slutspelet till seger.

Toronto gjorde det 1942. Sedan dröjde det till 1975 innan New York Islanders upprepade bedriften.

Det tog ytterligare 35 år innan Philadelphia gjorde det så sent som 2010. Efter det dröjde det således bara fyra år innan det skedde igen.

2010 spelade både Mike Richards och Jeff Carter i Philadelphia och var med om den historiska vändningen. Nu spelar de i Los Angeles och blev därmed de första i NHL-historien att få uppleva det ytterligare en gång.

Kings comeback är sensationell då man släppte in massor med mål i början. 20 baklängesmål i de fyra första matcherna vändes till blott två i de tre sista matcherna.

Skillnaden stavas givetvis till stor del Jonathan Quick. Från det att han höll nollan i match 5 har han varit närmast en vägg och klart slagit Antti Niemi i San Joses mål.

Också i fjol slog Los Angeles ut San Jose. St. Louis skickades också på sommarlov innan det tog stopp mot blivande mästarna Chicago i den västliga finalen.

Blir det en ny Conference-final mot Chicago i år? Mycket talar för det då Anaheim nu väntar i ett LA-derby i nästa omgång.

I den fjärde kvarstfinalen drabbar orginal six-lagen Boston och Montreal samman i något som kan komma att bli ett episkt möte mellan två lag som har en traditione mellan sig. Och den är inte kärvänlig.