Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-21 20:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/nhl/2014/05/15/nu-kan-det-bli-en-ny-final-for-henke/

NHL-BLOGGEN

Nu kan det bli en ny final för Henke

Henrik Lundqvist, ja Calle Hagelin och Anton Strålman också förstås, har faktiskt en jättechans att få spela Stanley Cup-final i år. För Henke skulle det således kunna bli spel både i en OS-final och i en Stanley Cup-dito samma säsong.

Men en tuff semifinal återstår mot ett annat av de klassiska Orginal Six-lagen - Montreal Canadiens.

Grejen är också den att Henke de senaste åren haft väldigt svårt mot just Montreal. Han har faktiskt inte varit med om att vinna i Bell Centre sedan 17 mars 2009. På sina besök där har han släppt in i snitt 3,87 mål per match och har bara en räddningsprocent på 87,6.

Men det är statistik. Och trender är till för att brytas.

Henrik Lundqvist verkar också ha spetsat formen till exakt rätt tid på året. Och med åren har han skaffat sig den rutin som behövs för att gå hela vägen. Inte minst rutinen av sjunde och avgörande matcher. Den där matchen i en slutsspelsserie som närmast är mytomspunnen. Nu har Henke vunnit de fem senaste han varit inblandad i.

På tolv sjunde-matcher, har Henke vunnit tio. Ett enastående facit.

Men det finns andra i laget som har bra koll på sjunde-matcher också. Brad Richards, som för övrigt avgjorde den senaste, har aldrig varit med om att förlora en sjunde-match. Han har passande nog 7-0 i dessa avgörande nervkittlande fighter.

Vad talar då för New York Rangers mot Montreal?

Jo, att Montreal slog ut just Boston. Boston är alltid oerhört tunga att möta, svårbesegrade och det krävs massor av energi för att orka göra det. Nu tvingades Montreal till sju matcher för att klara av den kraftansträningen.

Frågan är då hur mycket ork laget har kvar till mötena med Rangers, som visserligen också spelade sju matcher i kvartsfinalen. Men dusterna med Pittsburgh var inte i närheten av bataljerna mellan antagonisterna Montreal och Boston.

Boston hade också problem med målskyttet, vilket hjälpte Montreal.

Visst Rangers har också haft jätteproblem med att göra mål. Men där finns också en slumrande potential.

Rick Nash vann NHL:s skytteliga 2004. Han har sedan dess varit en av ligans bästa målskyttar.

Men i detta slutspel har det hittills inte blivit ett enda mål. Nu har han fem assist. Samma resultat Anton Stålman har på 14 slutspelsmatcher. Kan Nash komma igång på samma sätt som radarparet från finalen 2004 då Tampa vann med Brad Richards och Martin St. Louis, kommer Rangers ha fler offensiva vapen än vad Montreal har.

Derek Brassard och Carl Halgelin har tillsammans med Richards varit bästa målskyttar hittills med fyra mål var.

Rangers har också en bra backuppsättning, även i seriens suverän Ryan McDonagh inte varit lika säker här.

Och så längst bak en av ligans bästa målvakter, som nu förresten ställs mot målvakten han mötte i OS-finalen. Carey Price vaktar ju Montreals kasse.

Låter som ett komplett lag.

Men vi ska också komma ihåg den märkliga vändningen Rangers lyckades med. Laget har aldrig vänt ett 1-3-underläge till seger. Nu gjorde laget det mot bakgrund av en ytterst tragisk händelse.

När Pittsburgh hade 3-1 och Martin St.Louis mamma hastigt gick bort för drygt en vecka sedan fanns det inget som var positivt i Rangers omklädningsrum.

Men St.Louis kom till lagets bortamatch strax efter dödbudet.

Det var match fem och Rangers körde över hemmalaget med 5-1.

Efter 5-11 och två raka matcher utan något mål på de fyra första mötena, vände Rangers och vann de tre sista med målskillnaden 10-3.

Sent på torsdagskvällen blev det också klart att hela laget kommer att följa med St.Louis när hans mamma ska begravas - i Montreal i helgen.