Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-19 16:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/nhl/2014/06/08/orkan-new-york-rangers-vanda/

NHL-bloggen

Orkar New York Rangers vända?

Key West.

Dustin Browns mål efter 90 minuter och 26 sekunder av Stanley Cup-finalens andra match kan visa sig vara oerhört viktig för utgången av hela finalen.

Självklart var det två mycket trötta lag som klev av isen i Staple Centre i Los Angeles i natt svenska tid. Nu ska de åka till New York där nästa match avgörs natten till tisdag.

Med 2-0 i ryggen och en ständig förmåga att komma tillbaka är det Los Angeles som nu har ett mycket klart övertag i den här finalen.

För Rangers blir förlusten ännu tyngre när man stred så tappert så länge utan att få något alls i utbyte. Det var också Rangers som var det något vassare laget i förlängningen.

Märkligt nog har Los Angeles ännu inte varit i ledningen i finalen. Båda matcherna har ju avgjorts i förlängningen och i båda är det hela tiden Kings som kommit tillbaka efter Rangers-ledningar.

Sådant ger en insikt i att hur än inledningarna av matcherna ser ut, känner LA-spelarna att de kan komma tillbaka.

På samma sätt vet Rangers att hur bra start de själva än får har de där svartklädda kackerlackorna, som de kallas av en del hockeyreportrar här i Nordamerika, en förmåga att överleva och vinna matcherna.

För Rangers handlar det om att skärpa sin offensiv. Laget måste helt enkelt bli effektivare. Speeden som Carl Hagelin bidrog med i första matchen, var inte samma vapen nu. De mindre anfallarna i Rangers har svårt att komma in framför Jonathan Quick, varför det den här gången var fjärdekedjans större killar som ständigt oroade.

Med ett undantag. Mats Zuccarello skrev norsk idrottshistoria då han i slutet av första perioden sköt 2-0 till Rangers. Förste norrmannen i en Stanley Cup-final fick också göra landets första finalmål.

Han hade också assisten på Brassards viktiga 4-2 bara elva sekunder efter Mitchells 3-2-mål för LA och var genomgående Rangers farligaste anfallsvapen. Rick Nash glimtade till och gjorde en hel del bra. Men det är mål han behöver bidra med.

Rangers hade kommandot och ledde med 4-2 inför tredje perioden, då LA snabbt gjorde 4-3 och 4-4.

4-3 blev väldigt omdiskuterat och frågan är om inte det avgjorde matchen lika mycket som Browns styrning i andra övertidsperioden.

Dwight King var inne och störde Henrik Lundqvist i målgården utan någon åtgärd från domarna. På reprisbilder ser man tydligt att Henke försöker trycka undan King i samma ögonblick skottet kommer och han borde koncentrera sig på det i stället.

Henke blev väldigt irriterad på behandlingen och att det blev mål. Möjligen störde det fortfarade när förra lagkamraten Marian Gaboriek strax efter kvitterade.

Jeff Carter körde också onödigt på Henke bakom mål i första förlängningen. Henke slängde sig och fick Carter utvisad, men eftersom Rangers powerplay är uselt, kunde gästerna inte avgöra där heller.

Även om han inte avgjorde den här matchen var Justin Williams en av Kings bästa. Med tre målgivande pass gick han upp på 23 poäng, samma som Marian Gaborik på poängligans andra plats i slutspelet.

Nu väntar två matcher i New York. Rangers lyckades alltså inte ta någon match fast man var så nära i Los Angeles. Nu måste laget vinna sina två hemmamatcher, för att inte ge Kings en chans att avgöra nästan gång lagen återvänder till västkusten.

Om de gör det överhuvud taget...