Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 04:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/nhlbloggen/2010/10/21/svaren-pa-alla-konstiga-nhl-namn-8343/

NHL-bloggen

Svaren på alla konstiga NHL-namn

Okej, det blev lite långt. Men jag kunde inte välja vilka som skulle vara med eller vilka som skulle bort. Ni får helt enkelt läsa det ni vill – som alltid.

***

Predators, Sharks, Blues, Blackhawks., Stars, Bruins, Rangers, Devils, Ducks, Canadiens.

Varför heter NHL-lagen som de gör och var kommer namnen ifrån?  Lite kort går vi igenom lag för lag:

Anaheim Ducks

Bildades 1993 av filmbolaget Walt Disney och fick namnet Mighty Ducks efter filmen med samma namn. Walt Disney sålde laget 2005 och säsongen efter blev klubbens nya namn Anaheim Ducks.

Atlanta Thrashers

Fågeln Brown Thrasher är staten Georgias nationalfågel och namnet på den rödbruna härmtrasten blev även klubbens namn.

Boston Bruins

Affärsmannen Charles Adams såg till att Boston blev USA:s första ishockeylag och Bruins valde han för att det var ett bra namn, förknippat med styrka och kraft.

Buffalo Sabres

I samband med att klubben blev ett NHL-lag utlystes en tävling om vad Buffalo skulle heta och förslaget Sabres vann.

Calgary Flames

Nordstatsgeneralen William Tecumseh Sherman brände stora delar av Atlanta under inbördeskriget 1864. När staden fick ett NHL-lag 1972 blev det med namnet Flames. 1980 flyttade laget till Calgary. Nu förknippas namnet med Calgarys oljeindustri.

Carolina Hurricanes

Hemstaten North Carolina är det tredje området i Nordamerika som är mest orkandrabbat. När Hartford Whalers flyttade till staden 1997 tyckte ägaren att namnet var givet.

Chicago Blackhawks

Grundaren Frederic McLaughlin var under det första världskriget befäl i USA:s 86:e infanteridivision, ”Blackhawk Division”. Det namnet var taget efter indianen Chief Black Hawk, hövding för Saukindianerna under tidigt 1800-tal.

Colorado Avalanche

Stadens tidigare NHL-lag hette Rockies efter Rocky Mountains. Nu heter laget Avalanche efter Klippiga bergens storslagna natur och dess krafter.

Columbus Blue Jackets

Blue Jackets ses som en hyllning till patriotism och stolthet över staten Ohio som spelade en stor roll i inbördeskriget.

Dallas Stars

Namnet har en koppling till staten Texas som kallas ”The Lone Star State.” Namnet fanns dock redan då Minnesotalaget North Stars flyttade till Dallas 1993.

Detroit Red Wings

James E Norris köpte klubben 1932 och döpte laget till Red Wings eftersom Detroit var känt för sin motorindustri. Tidigare hette laget Cougars och Falcons.

Edmonton Oilers

Efter att ha hittat olja i provinsen Alberta är dess huvudstad numera Kanadas oljehuvudstad. Staden lever fortfarande på tillgångarna.

Florida Panthers

Valde att ta sitt namn efter den utrotningshotade Floridapantern, som lever i området och kring Everglades träskmarker.

Los Angeles Kings

Klubbens förste ägare ville ha en kunglig aura över sitt lag. Därför döpte han sitt ishockeylag till Kings. Till en början var matchtröjan lila och guld - de kungliga färgerna.

Minnesota Wild

Namnet röstades fram. Blue Ox, Freeze, Northern Light, Voyagers, White Bears förlorade alla mot Wild – som refererar till vildmarken.

Montreal Canadiens

Namnet är en påminnelse om Kanadas bakgrund med franska bosättare. Staden är fransktalande och klubbfärgerna går i Frankrikes färger.

Nashville Predators

Att en sabeltandad tiger skulle vara lagets logo bestämdes tidigt. Sedan fick fansen rösta och klubbchefen Craig Leopolds förslag – Predators – vann.

New Jersey Devils

Namnet har sin bakgrund i den gamla myten om att ett vilddjur - The Jersey Devil - härjat i trakten under 1700-talet.  Enligt myten födde en kvinna ett barn med drag av fladdermus, orm, känguru, häst och människa. Namnet röstades fram.

New York Islanders

Laget spelar på Long Island – roligare än så är det inte.

New York Rangers

Grundaren Tex Rickard ville att hockeylaget skulle heta som NFL-laget - Giants. Men New York-pressen gav laget smeknamnet ”Tex’s Rangers”. Supportrarna gillade namnet och då blev det Rangers.

Ottawa Senators

Laget som vann elva Stanley Cups 1883-1934 hette Senators. När staden fick ett nytt lag 1991 var det givet att det skulle heta samma sak. Senators heter laget för att Ottawa är Kanadas huvudstad och hem för den kanadensiska senaten.

Philadelphia Flyers

När fansen hade röstat var det två namn som det stod mellan – Flyers eller Quakers. Det gjorde att ägaren Ed Snider avgjorde när han lade sin röst på Flyers.

Phoenix Coyotes

När Winnipeg Jets flyttade söderut fick de nya fansen rösta fram ett namn. Valet föll på Coyotes – då prärievargen finns i stora delar av staten Arizona.

Pittsburgh Penguins

I folkmun kallades den gamla hemmaarenan för igloon och Penguins blev ett givet namn till laget.

San Jose Sharks

När det blev klart att staden skulle få ett NHL-lag fick ägarna över 5.000 namnförslag. Till slut vann namnet Blade – men ägarna tyckte att namnet hade för negativ koppling till vapen. Därför blev det i stället Sharks, som kom tvåa i tävlingen.

St Louis Blues

1967 döpte ägaren Sid Salomon sitt NHL-lag efter William Christopher Handys sång från 1914, ”St Louis Blues”.

Tampa Bay Lightning

Staden kallas för ”Blixtens huvudstad” och det ligger även bakom namnet på ishockeylaget.

Toronto Maple Leafs

Först hette laget Arenas och sedan St Patricks. Det var först efter legendaren Conn Smythe tog över klubben som det blev Toronto Maple Leafs.

Vancouver Canucks

Har tagit namnet efter en den kanadensiska tecknade folkhjälten Johnny Canuck. Han var en timmerman som även spelade hockey och porträtterades första gången 1869.

Washington Capitals

Staden är USA:s huvudstad, därav namnet.